To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - HIRA - 89, 145

goldenek2 - 2012-11-25, 15:52

Niesamowite jak Hira współpracuje z człowiekiem :shock: :shock: :shock:
Gabiś i Fifi - 2012-11-25, 16:08

U Hiry nic nowego.Przygotowujemy się psychicznie do zabiegu.

Dziś był spacer z jamniunami,i niestety nie do końca udało się uchwycić wspólną gonitwę,widać tylko przebłyski.Hira przybiega na zawołanie,czasem jak jest mocno zaaferowana czymś innym wołanie jej nic nie daje,ale wtedy wystarczy zaklaskać w dłonie i psina przybiega do nas i trąca w rękę.

A co do zostawania,to ostatnio po spacerze dostała wędzoną kość i jak ja nasłuchiwałam przy drzwiach kiedy zacznie się drapanie,niuchanie to tylko do uszu dobiegł huk spadającej kości na panele w salonie...Pełen sukces! :-D

M!S!A - 2012-11-25, 16:11

Wow, jestem pod wielkim wrażeniem :) Serce się raduje jak widzę jaka ta psica szczęśliwa. A te zbiorniki wodne jej nie kusiły do wejścia? Moje psiury już dawno by tam wleciały :)
Gabiś i Fifi - 2012-11-25, 21:33

Troszkę ją kuszą,Hira próbuje podchodzić,ale chyba jeszcze nie ma odwagi wejść. :)
Agata i Luśka - 2012-11-27, 14:14

Allyssa napisał/a:
Misia już o wszystkim wie,a tutaj podam w skrócie.

Po wizycie u weta:

- waga 23,8 kg;
- uszy "czarne",zapalenie w jednym,drożdżaki;
- nie ma kilku zębów,kły starte,troszkę kamienia na zębach;
- cycuchy "rozlazłe (jak powiedział wet)",z podejrzeniem zmian nowotworowych;
- bioderka ok,
- dostaliśmy antybiotyk,leczymy uszy,był też preparat na pchły i tabletki na niechcianych lokatorów.Za 3 dni kontrola.

A co z tym "podejrzeniem zmianam nowotworowych"? Martwię się, bo niedawno pożegnałam suczkę z taką samą chorobą. Może gdyby wczesniej była zdiagnozowana i leczona, biegałaby jeszcze po ogrodzie, z tej strony tęczy...

Agata i Luśka - 2012-11-27, 14:18

:)
Gabiś i Fifi - 2012-11-27, 16:10

Witajcie,

dzwoniłam właśnie do kliniki,bo dziś miały być wyniki badań krwi Hirki przed jutrzejszym zabiegiem,i wiem tyle,że morfologia dobrze, biochemia dobrze, jeden z parametrów wątrobowych lekko podwyższony i zajmiemy się nim po zabiegu,natomiast przeciwwskazań nie ma i jutro o 12-ej sterylizacja.Póki co Hirka ma głodówkę a ja razem z nią,bo od wczorajszej nocy mam ostre boleści brzucha więc niuni i mi jest raźniej trzymać dietkę.

Co do cycuchów i podejrzenia zmian nowotworowych,to zostały one stwierdzone na pierwszej wizycie i przebadaliśmy Hirkę pod tym kątem u chirurga podczas USG,póki co,cycki są mocno zniszczone,ale bez zmian nowotworowych.

Agata i Luśka - 2012-11-27, 16:24

Dziękuję za odpowiedź. Kamień spadł mi z serca :] Trzymamy kciuki za Wasze brzuszki ;)
Warna - 2012-11-27, 17:07

Allyssa napisał/a:
Witajcie,

dzwoniłam właśnie do kliniki,bo dziś miały być wyniki badań krwi Hirki przed jutrzejszym zabiegiem,i wiem tyle,że morfologia dobrze, biochemia dobrze, jeden z parametrów wątrobowych lekko podwyższony i zajmiemy się nim po zabiegu,natomiast przeciwwskazań nie ma i jutro o 12-ej sterylizacja.Póki co Hirka ma głodówkę a ja razem z nią,bo od wczorajszej nocy mam ostre boleści brzucha więc niuni i mi jest raźniej trzymać dietkę.

Co do cycuchów i podejrzenia zmian nowotworowych,to zostały one stwierdzone na pierwszej wizycie i przebadaliśmy Hirkę pod tym kątem u chirurga podczas USG,póki co,cycki są mocno zniszczone,ale bez zmian nowotworowych.

Czy mogłabyś wyniki badań wkleić tutaj na forum, jak już będziesz miała je w ręku?

Gabiś i Fifi - 2012-11-27, 18:20

Jak najbardziej,jutro powinnam je dostać.
Gabiś i Fifi - 2012-11-28, 13:51

Hira już pewnie "po".... :cry: smutno mi tu bez niej :cry: Zawiozłam niunię na zabieg przed 12-tą,dostała zastrzyk i po 10 min. położyła się grzecznie,wet wkłuł wenflon i tak ją zostawiłam,mają dzwonić za 4,5 godz. i wtedy ją odbierzemy.

Co do wyników badań Hiry,to ja je przepiszę,bo choć zeskanowałam,to nie mam pojęcia jak te skany wkleić.Oto one:

WBC 8,6 x10^3/uL norm. 3.8..10
RBC + 7.98 x10^6/uL norm. 3.5..5.5
HGB +18.3 g/dL norm. 11..17
HCT +53.6 % norm. 36..52
MCV - 67.2 fL norm. 76..105
MCH - 22.9 pg norm. 26..38
MCHC 34.1 g/dL norm. 31..37
RDW-CV 16.4 % norm 11..16

LYMPH + 87.1 7.4906
PLT 250
PDW 10.7fL
MPV 10 fL

Aspat 41 U/L
Alat 142 U/L
Mocznik 30 mg/dl
Kreatynina 0,67 mg/dl

Warna - 2012-11-28, 17:34

Hm, większość jest poza normą - niewiele, ale poza. O czym to swiadczy? Co powiedzial lekarz?
Gabiś i Fifi - 2012-11-28, 19:23

Jesteśmy z Hirą w domu,odebraliśmy ją po 17-ej,przywitała nas miło merdając ogonkiem.Zwymiotowała w przychodni ale teraz póki co,odpukać,nic się nie dzieje.Byłyśmy niedawno na dwórku i było duże siusiu.Niunia na razie jeszcze smętna i ospała,ale to zrozumiałe.W sobotę kontrola.Co do wyników badań,ja je dopiero dziś dostałam,nie znam się na nich,jak dzwoniłam do kliniki to powiedziano mi,że morfologia i biochemia ok ale parametr wątrobowy podwyższony.Jak będę w sobotę na kontroli będę ich o wyniki dokładnie wypytywać.
Gabiś i Fifi - 2012-11-29, 14:05

Hirka dochodzi do siebie,co chwilka spogląda co tyłu jakby mówiąc "co mnie tam tak boli"? Patrzy,patrzy i idzie się położyć.Nie grzebie przy ranie póki co.Dzisiaj ma ugotowany dietetyczny obiadek z ryżem i marchewką.Za jakiś czas dostanie małą porcję.

Musiałam dziś wyjść pilnie z domu.Nie byłam przygotowana i po prostu zostawiłam Niunię samą na 2,5 godz!!!Po powrocie przywitała mnie merdającym ogonkiem i melduję - żadnych zniszczeń!!!!W związku z tym,każdy kto nie brał adopcji Hirki pod uwagę bojąc się ewentualnych zniszczeń chcę uspokoić,że nic takiego nie będzie miało miejsca.Hirka będzie potrzebowała troszkę uwagi a zarazem spokoju i jak poczuje,że to "jej miejsce" i kochający dom,że jest bezpieczna,nie zniszczy podczas nieobecności nic. :)

Gabiś i Fifi - 2012-11-29, 18:36

Ja tylko spieszę donieść,że Hira znów została sama,od 16-tej.Byliśmy u mojej mamy i właśnie wróciliśmy - nic nie nabrojone! :) :)
Warna - 2012-11-29, 18:45

To są super wiadomości. Może czuje się bezpiecznie i nie ma potrzeby, żeby się denerwować? :-D
M!S!A - 2012-11-29, 19:02

Fantastyczne wiadomości. :0 A jak jej ranka? Nie majstruje przy niej jak wychodzicie? Ma jakiś kubraczek?
Gabiś i Fifi - 2012-11-29, 19:20

Kubraczka nie ma,na razie nie majstruje,rana jest ładnie zszyta,do wewnątrz,dodatkowo doktor wypryskał ją na zielono czymś i mamy na oku gdy liże ranę - bo wtedy będzie miała zielony jęzorek.
Gabiś i Fifi - 2012-11-30, 21:58

Ostatnio zdaję Wam ciągle relację i się chwalę,ale wybaczcie - muszę:

TADAM!!! :lol:

Hirka była dziś sama w domu od 16.30..wróciliśmy godzinę temu...i.........cud miód i malina! :lol: merdający ogonek po powrocie,drzwi całe :) nic nie zbrojone... :) Ale jestem dumna z Hirki! :mrgreen:

Warna - 2012-11-30, 22:02

I my również jesteśmy z niej bardzo dumni, ale również z Ciebie! :-D
M!S!A - 2012-11-30, 22:06

Wspaniale :) A najbardziej cieszy mnie to,że podczas Waszej nieobecności nie gmera w ranie. Anioł nie pies :) Pamiętam ze z moją sunią tak dobrze nie miałam.
Gabiś i Fifi - 2012-11-30, 22:10

Ona ma troszkę utrudniony dostęp,bo rana jest dokładnie pomiędzy cycuchami,które jak wiadomo ma baaardzo wyciągnięte,a właściwie cała listwa mleczna jest zniszczona.Gdyby chciała się dostać do rany,musiałaby naśladować kocią toaletę....... :mrgreen:
Rufiakowa Amcia - 2012-11-30, 22:51

Kurczę, jestem pod wrażeniem, co to za aniołek! Naprawdę super wieści, że czas się jej polepsza i jeszcze ten merdolący ogonek na powitanie! :)
Gabiś i Fifi - 2012-12-02, 08:42

Dobry! :mrgreen:

Ja tylko melduję,że Hirka była wczoraj na kontroli,ranka sucha,ładnie się goi,psina dostała antybiotyk i jak zawsze była bardzo dzielna. :lol:

M!S!A - 2012-12-02, 10:38

Dzięki Gabrysiu za kolejne wspaniałe wieści.

Wiemy też że wiek 3 lata które określił weterynarz za pierwszym razem jak Hirka trafiła pod nasze skrzydła nie jest poprawne. Po kilku konsultacjach Gabrysi z weterynarzami, określili oni, że Hirka ma około 6 lat. Tak więc zmieniamy wiek Hirci, ale prosimy nie zrażać się do tego wieku, Hira jest pełna życia co widać na filmiku który Gabrysia wcześniej zamieściła :) No i Hircia niecierpliwie czeka na nowy domek :)