Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - LUNA ma już dom w Sosnowcu - 220
EWA INGA - 2012-10-12, 07:01 Tak nic dodać nic ująć , przepiękna Luneczka M!S!A - 2012-10-12, 09:33 Wieści o Lunce z maila od Tadeusza
Cytat:
Trzeba bedzie popracowac z nią nad tematem spacerow - Lunka z mila
checia na nie idzie, ale za bardzo nie wie do czego sluza... np wczoraj przed
spaniem oczywiscie spacer, na ktorym nie wykazala checi wspolpracy, a niecala
godzinke pozniej walnela klocucha na srodku pokoju. Potem w srodku nocy spacer
na wszelki wypadek (znow brak wspolpracy) i kolejny klocek i siku z rana na
podlodze. Takze wydaje sie nam, ze trzeba z nia dzialac jak ze szczeniakiem.
Czeste spacery, i jak tylko cos zrobi, to zaraz nagroda
Lunka tez srednio chetnie jadla karme, wolala zdecydowanie karme naszych
psiakow, ale ta jest niskobialkowa, wiec nie za bardzo dla tak wychudzonego
psiaka. Ten problem zostal rozwiazany za pomoca domieszanej odrobiny pasztetu do
karmy - miska wylizana do czysta
Lunka oczywiscie pieknie chodzi na smyczy, choc z chodzeniem ma spore problemy.
Chodzi tez dosyc chaotycznie, czasami obija sie o sciany i przedmioty, a takze o
nasze goldasy . Ma strasznie dlugi krok tylnich lap, i mocno kreci tylkiem. Nie
wiem do konca, czy to kwestia miesni, byc moze z czasem przydalo by sie zrobic
zdjecie miednicy.
Dzisiaj chyba podjedziemy tez do weta, gdyz sadzac po zapachu Lunce przydaloby
sie wycisnac gruczoly.
Niestety Lunka ma problemy- wymiotuje i ma biegunkę. Dzisiaj zostaną wykonane badania- morfologia i biochemia. Czekamy na wieści. Na pewno będziemy robić też rtg stawów by sprawdzić przyczynę tego dziwnego chodu u Lunki. Ale to już kolejnym razem jak Lunka dojdzie do siebie.Korbulowa Familia - 2012-10-12, 09:40 Ojjj.. Trzymamy za Lunkę kciuki i czekami na wieści po wizycie u weta... Marcina I LOBO - 2012-10-12, 11:07 Mozna by sprawdzic tez wzrok-to w kwestii wchodzenia na przedmioty Kaśka - 2012-10-12, 13:05 U mnie na poczatku Lunka wcale nie potrafiła utrzymać równowagi nawet przy misce z jedzeniem a na podwórko i z podwórka (ponieważ mam 5 schodów do budynku) trzeba było ja wnosić. Jednak z dnia na dzień w miarę postępów spacerowych i wzmacniania mięśni robiła postępy. Po tygodniu już sama schodziła i wchodziła na schody i zaczynała biegać. Nie wymiotowała i nie miała biegunki ale dawałam jej tylko suchą karmę, na początku Royal Gastro a później zamówioną przez fundację. Z trzymaniem qpy i siku bywało różnie. Na początku robiła "pod siebie" bo praktycznie nie wstawała ale później już obcykała i robiła na podwórku. Wieczorem wychodziłam z nią ok 22-23 a później o 6 rano. Jak zaspałam i wyszłam z nią przed 7 to już było narobione więc nie wytrzymuje dłużej jak 8 godz.Kama, Mela, Ruda - 2012-10-12, 15:42 Lunka właśnie wróciła z badań. Niestety nie wyszły one dobre . Powiększone węzły chłonne, powiększona śledziona, prawdopodobne ropomacicze. Trzeba będzie w przyszłym tygodniu powtórzyć badania i wtedy już powinno być jasne co ją tak niszczy- bo coś na pewno. Biegunka i wymioty wynikają właśnie z tego, że coś Lunkę od środka podtruwa. Póki co trzeba podawać jej lekarstwa i obserwować
A dobre wiadomości są takie, że Lunka jest wyjątkowo mądrą sunią. Raz dwa nauczyła się załątwiać na dworze i nawet pokazuje, że chce wyjśc Korbulowa Familia - 2012-10-12, 15:47
Kama, Mela, Ruda napisał/a:
prawdopodobne ropomacicze.
Kamilko, a co to znaczy "prawdopodobne"? Co na to wskazuje?
Bo przecież jak jest ropomacicze to trzeba działać jak najszybciej... MiT - 2012-10-12, 16:50 Kochani, juz staramy sie powiedzic co i jak, generalnie jak to wszystko wygladalo.
Od wczoraj lunka miala narastajace rozwolnienie. Od wczorajszego rana biegala srednio co 2-3h, takze w nocy. Pojawily sie tez wymioty.
Dzisiaj pojechalismy z Lunka do klinik i po odczekaniu swojego dostalismy sie do weta. Po wstepnym badaniu dr. sprawdzila tez odbyt i srom Lunki. W stolcu bylo troche krwi, ale to prawdopodobnie zajechana wysciolka jelit. Natomiast w sromie byly niewielkie wybroczyny ropy. Zostala pobrana krew do badan, i poszlismy na zlecone rowniez USG. Pani doktor z pracowni USG sprawdzila Lunke pod kazdym mozliwym katem (doslownie i w przenosni). Badanie trwalo 45min. Ukazalo powiekszone wezly chlonne i powiekszona sledzione. Macica wygladala ok. Po powrocie do gabinetu, juz z wynikami USG i wynikami badan krwi Pani Dr. stwierdzila po konsultacji z inna pania dr hab. ze skoro USG nie wykazuje ropomacicza, natomiast jest niewielki wysieg ropny, a wyniki badan wskazuja na jakis stan zapalny, to jednak najbardziej prawdopodobne jest wczesne stadium ropomacicza. Przy obecnym stanie Lunki dawanie jej pod noz to ostatecznos, tak wiec zostaly przepisane i zaaplikowane leki i kroplowka, a do domu dostalismy maly zestaw strzykawek z lekami, plus kroplowke, oraz dwie puszki karmy w plynie. We wtorek - srode Lunka musi isc na powtorke badan, i one powinny dac odpowiedz na pytanie co dzieje sie z ta macica. Jesli OB zacznie rosnac, a leukocyty spadac, bardzo prawdopodobne bedzie, ze lunka mimo swojego stanu bedzie musiala przejsc operacje. Caly czas jestesmy rowniez w kontakcie z wetem - Magda Chmielewska i na biezaco konsultujemy i omawiamy jej stan.
Oczywiscie mamy komplet badan, wypisy z USG i z gabinetu, oraz zalecenia.
Narazie lunka odpoczywa po bardzo meczacym dniu. Spi w najlepsze. Od 11 nie bylo rozwolnienia. Trzymamy kciuki
Chlopaki jak zobaczyli damę w tarapatach stwierdzili, ze oddadza jej najwieksze łoże w domu a sami zadowola sie podloga
Gabiś i Fifi - 2012-10-12, 16:53 Trzymam kciuki.Kochana niunia. :*Barbara - 2012-10-12, 16:55 Bardzo jestem Wam wdzięczna za szybką i wnikliwą konsultację stanu Lunki u weta. Trzymam kciuki za dziewczynkę Asterkowy Krzysztof - 2012-10-12, 17:38 Super że od kilku godzin sunia ma spokój z biegunką ,oby teraz było tylko lepiej i również przyłączam się do podziękowań Basi za waszą błyskawiczną reakcję i podjęcie leczenia Lunki M!S!A - 2012-10-12, 17:48 Najważniejsza jest szybka reakcja i diagnoza i dzięki Wam tak się stało. Biedna ta nasza sunia, mam nadzieję że teraz będzie już tylko lepiej.
A co do łoża, to faktycznie z chłopców prawdziwi gentlemeni a Luneczka jak widać umie korzystać Kaśka - 2012-10-12, 18:12 Trzymaj się Lunka Aga, Tami i Lenka - 2012-10-12, 18:47 trzymam mocno kciuki za Lunkę, wierzę że wszystko skończy sie dobrze Rufiakowa Amcia - 2012-10-12, 19:19 Bardzo mocno wierzę w tę silną suczkę. Dzielnie zwalczy choróbsko, w końcu jest anieliczką! Lunka, główka do góry!MiT - 2012-10-13, 06:33 Zapomnieliśmy wczoraj napisać jeszcze o dwóch rzeczach. Okazuje się, że Lunka nA 99% nigdy nie rodziła. Druga sprawa to taka, że USG wykazało też duży, wiotki pęcherz, oznacza to tyle, że Lunka długo zbiera mocz a opróżnienie pęcherza sprawia jej problemy. Jest to do wyleczenia ale wiadomo, że nie jest to teraz priorytetem...
Raport z dzisiejszego ranka :
Noc przebiegła bardzo spokojnie, Lunia całą przespała. Rano zrobiła siusiu, TYLKO SIUSIU!
Apetyt ma wilczy, swoją dawkę płynnej karmy pochłonęła w tempie ekspresowym. Teraz wymiziana odpoczywa.Aga_TRuficzkowa - 2012-10-13, 07:49 Ufff........czyli jest lepiej, to najważniejsze Asterkowy Krzysztof - 2012-10-13, 07:55 Świetnie że sunia przeszła spokojnie noc ,jest silna na pewno da rade MiT - 2012-10-13, 09:04 Fotki ze spacerku
Kama, Mela, Ruda - 2012-10-13, 10:52 jeeeju robicie tak piękne foty, że można oglądać i oglądać i się zakochać Barbara - 2012-10-13, 14:03 Bardzo się cieszę, że samopoczucie Lunki się poprawia A fotki już jak widzę tradycyjnie, piękne Ola,Marcin,Elsunia i Semu - 2012-10-14, 07:53 Śliczna dziewczynka ...oby szybko wróciła do zdrowia, no i znalazła kochającą rodzinkę. Trzymamy za Lunke...Rufiakowa Amcia - 2012-10-14, 10:46 Hallo, a jak tam Lunia dzisiaj? Mocno ściskam ją za łapkę
aha, Marto, Tadku, szalenie podoba mi się stylistyka Waszych zdjęć. Czym je robicie?Kama, Mela, Ruda - 2012-10-14, 20:37 Lunce już odpuściło rozwolnienie ale malutka jest nadal bardzo osłabiona no i....głodna. To dobra wiadomość, bo skoro wrocił apetyt to znaczy że jest lepiej. No ale dieta póki co musi być. Dziś do płynnej karmy Lunka dostanie trochę ryżu Ewa i Cindy - 2012-10-14, 20:43 ciesze się że jest poprawa oby tak dalej i niebawem nawet nie będziemy pamiętać o tych złych momentach