To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - SPAJK ma dom już dom w Wolsztynie/Koge - 190

magdaronja - 2013-08-20, 21:38

solange63 napisał/a:
czasem sam test TLI przekłamuje wyniki (wychodzi norma, a psiak jest chory).

czyli może właśnie o tym mówił wet. o "szarej sterfie"... A co do karmy, to jest ich więcej, ja dawałam tylko przykład, ważne, żeby była dla trzustkowców. Chociaż jak to weci u nas, mają duże skłonności w stronę RC...

Spajkowa Ewa - 2013-08-20, 21:48

moja koleżanka jest weterynarzem. jutro do niej zadzwonię i poproszę o szczerą opinię, co do karmy (nie związaną ze sponsorem kliniki ;-) )
Warna - 2013-08-20, 21:50

Wydaje mi się, że 1st Choice też coś ma dla psów z tym schorzeniem.
goldenek2 - 2013-08-20, 21:54

solange63 napisał/a:
cały dzień siedzę przed kompem i czytam o chorobach trzustki. pierwsze co mi się nasunęło po przeczytaniu Twojego wpisu: zaleca się równoczesne wykonanie TLI z badaniem kału na strawność. czasem sam test TLI przekłamuje wyniki (wychodzi norma, a psiak jest chory).
druga rzecz: karma powinna mieć mało tłuszczu, ale też włókien. jutro posprawdzam wszystkie opcje bo jest większy wybór niż royal i hills (znalazłam trovet, purinę, eukanubę wszystkie dla trzustkowców).

Jak ja lubię czytać takie posty :>
To się nazywa zaangażowanie :-D

M!S!A - 2013-08-20, 21:56

goldenek2 napisał/a:
Jak ja lubię czytać takie posty
To się nazywa zaangażowanie

bo to sa Beatko bardzo zaangażowane starania o łapkę Spajka :-P a ja osobiście bardzo kibicuję

Rufiakowa Amcia - 2013-08-20, 21:59

M!S!A napisał/a:
goldenek2 napisał/a:
Jak ja lubię czytać takie posty
To się nazywa zaangażowanie

bo to sa Beatko bardzo zaangażowane starania o łapkę Spajka :-P a ja osobiście bardzo kibicuję

:)

magdaronja - 2013-08-20, 22:00

M!S!A napisał/a:
bo to sa Beatko bardzo zaangażowane starania o łapkę Spajka

....a Spajk tak słodką podaje łapkę... :serce: :serce:

goldenek2 - 2013-08-20, 22:11

Wiem Misieńko, śledzę forum :lol:
U mnie zawsze plusują osoby, które uczestniczą czynnie w życiu forum, a zwłaszcza w wątku psiaka, o którego się starają :-)

Spajkowa Ewa - 2013-08-21, 08:46

no już przestańcie, bo się zarumienię :oops: ;-)

a teraz do rzeczy. jak to dobrze mieć znajomą po weterynarii (chodziłyśmy razem do podstawówki i liceum). szczerze sobie porozmawiałyśmy i generalnie z rozmowy wynika fakt, że raczej powinnam zwrócić uwagę na karmy "małorozreklamowane":

http://www.zooplus.pl/sho...cha/reddy/32791
http://www.zooplus.pl/sho.../luposan/304280

padła też Josera, ale jakoś nie jestem przekonana (chyba za dużo negatywnych opinii o niej czytałam). Ponoć niewiele składników, w odniesieniu do trzustkowca, to zaleta, a nie wada

http://www.krakvet.pl/jos...kg-p-14432.html w linku nie ma analizy, więc przepiszę tu:
białko surowe 23%
tłuszcz surowy 9%
włókno surowe 3%
popiół surowy 7,5%

i co myślicie? mi chyba najbardziej spasowała lupo sensitiv (pod względem składu oczywiście :) )

M!S!A - 2013-08-21, 09:20

Tych karm podanych w ogóle nie znam. Ale jest jeszcze linia forza10, może tam tez jest cos dla trzustkowca a o tej karmie słyszałam wiele dobrego http://www.forza10.com.pl/
Kamila i Oskar - 2013-08-21, 09:55

w/g mnie lupo sensitiv ma najlepszy sklad, ale nie znam tej karmy i w necie mało opinii
Gabiś i Fifi - 2013-08-21, 10:59

Kamila i Oskar napisał/a:
w/g mnie lupo sensitiv ma najlepszy sklad, ale nie znam tej karmy i w necie mało opinii

Bo to nowość w Zooplusie.

Spajkowa Ewa - 2013-08-21, 11:17

Wiecie co, pogubiłam się w tym... :-/

Analizuję składy karm. Te, opisane jako "weterynaryjne, dla psów z chorą trzustką", są droższe, ale dopatrzeć się nie mogę różnicy w składzie, między zwykłymi karmami (z wyższej półki), albo karmami oznaczonymi jako light... pomoże ktoś?

Iza Tutisowa - 2013-08-21, 13:16

Jak mogę coś wtrącić :)

Dostaliśmy jako Gratis do odżywki Tutisa na dysplazję ten Lupo sensitive i jakieś jeszcze inne rodzaje karm Luposanu. Magda jak chcesz to odstąpię Ci, żebyś sprawdziła czy to Spajkowi podejdzie, mam jeszcze chyba 2 albo 3 saszetki.

Daj znać to się gdzieś umówimy i dostarczę Ci to jak najszybciej.

P.S. Naszemu Tutkowi na widok i zapach tych karm aż się uszy trzęsą ;) Podajemy je jako smaczki i bardzo lubi się szkolić na nich :)

magdaronja - 2013-08-21, 13:19

do 16.30 jestem na Janowie. Póżniej do 19.00 na Widzewie wschodzie (ok. Mc Donalda) i na koniec znów Janów. Pasuje?
Iza Tutisowa - 2013-08-21, 13:25

Madzia napisz mi na PW swój nr telefonu to się zgadamy, mi pasuje, tylko nie wiem o której będę gdzie ;) A tak zadzwonię i się umówimy jak już będę wychodzić z domu. Teraz do 16:00 pracuję, więc myślę, że bardziej popołudniu :)
Spajkowa Ewa - 2013-08-21, 14:03

Tutisowa ferajna napisał/a:
Jak mogę coś wtrącić :)

Dostaliśmy jako Gratis do odżywki Tutisa na dysplazję ten Lupo sensitive i jakieś jeszcze inne rodzaje karm Luposanu. Magda jak chcesz to odstąpię Ci, żebyś sprawdziła czy to Spajkowi podejdzie, mam jeszcze chyba 2 albo 3 saszetki.

Daj znać to się gdzieś umówimy i dostarczę Ci to jak najszybciej.

P.S. Naszemu Tutkowi na widok i zapach tych karm aż się uszy trzęsą ;) Podajemy je jako smaczki i bardzo lubi się szkolić na nich :)

fajnie :)
to jeśli podejdą Spajowi, zamówię duży worek, zapłacę przelewem i każę wysłać na adres Magdy (poprosiłabym o info na priv). nie ma co zwlekać, bo trzeba zamienić karmę równocześnie z wdrożeniem leczenia, żeby to miało ręce i nogi.

Iza Tutisowa - 2013-08-21, 14:05

solange63, Jesteśmy z Magdą w kontakcie dzisiaj jej dam te saszetki, więc musimy czekać na efekty :)
Spajkowa Ewa - 2013-08-21, 14:24

tak, tak. wiem, ale i tak trzeba zmienić karmę, więc jeśli ta nie podejdzie, trzeba spróbować z inną.
Kamila i Oskar - 2013-08-21, 14:46

Jak już wszyscy się domyślają Spajkus znalazł swoich ludziów co go pokochali i nie straszna im jego trzustka :)
Mam zaszczyt ogłośić ,że niebawem kawaler zamieszka z Ewą i jej rodziną :-D
-jeszcze raz gratuluje

A Madzi bardzo dziekuję za bycie wspaniałym domem tymczasowym dla Spajka :kwiatek: oby wszytskie domy tak pracowały z psem jak Ty :)

magdaronja - 2013-08-21, 14:58

Gratuluję Ewie i jej rodzinie! A mi pozostaje powiedzieć: farvel kære Spajkuś :serce: :serce: :serce: i kupić mu rozmówki duńsko-polskie :mrgreen:
M!S!A - 2013-08-21, 14:59

super, wielkie gratulacje :)
Iza Tutisowa - 2013-08-21, 15:38

Suuuuper :brawo: :radocha: :radocha:
Gratulujemy :)

A czy my dzisiaj jak się spotkamy to możemy liczyć na poznanie Spajka?? :)

Spajkowa Ewa - 2013-08-21, 16:14

magdaronja napisał/a:
Gratuluję Ewie i jej rodzinie! A mi pozostaje powiedzieć: farvel kære Spajkuś :serce: :serce: :serce: i kupić mu rozmówki duńsko-polskie :mrgreen:

Rozmawiamy ze sobą po polsku, więc Spajkuś nie będzie musiał poznawać obcego języka ;-)

a gratulacje będę odbierać jak już psiak będzie ze mną. teraz jakoś w to nie wierzę :->

Iza Tutisowa - 2013-08-21, 16:59

Człowieki jedziemy z Pańciostwem poznać Spajka, będziemy spacerować dzisiaj o 19:00 :) a przy okazji dam koledze mały prezent na powitanie ;) Może jakieś zdjęcie się uda zrobić to wam pokażemy później :)