To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - HABS - 165

Jaffa - 2013-01-30, 19:27

przez nieuwagę kółko za którym Habs szaleje wpadło do miski z wodą... chłopak stał 2-3 min i próbował je wyjąć jednak stwierdził że zanurzenie nosa to za dużo i postanowił że najpierw wypije całą wodę a potem wyciągnie kółko :mrgreen:

Warna - 2013-01-30, 19:29

Szczwany lis z tego Hapsa. :mrgreen:
Jaffa - 2013-02-01, 19:03

transport Habs'a jutro, myślę że po południu p.Agnieszka będzie mogła już napisać co nieco o zachowaniu rudzielca :)

jednakże chłopak chyba wyczuwa co go czeka i od rana biegamy co 2h na dwór :/
trzymajcie wszyscy kciuki żeby jutro się tak nie stresował :!: :!: :!:

goldenek2 - 2013-02-01, 20:04

Trzymaj się Habs....
Kama, Mela, Ruda - 2013-02-03, 12:58

Habs jest już w nowym DT. Póki co grzecznie się sprawuje, zwiedza i poznaje nowego człowieka u boku i nowe kąty.
Czekamy na opis Agnieszki :-)

AgnieszkaCy - 2013-02-03, 14:36

Haps w kolejnym domu.
Wielki ukłon dla wysiłku Pauliny i Michała za pracę wykonaną nad Hapsem. Opis wcześniejszych zachowań i uwag do przepracowania a obecne zachowanie, w bardzo stresującej sytuacji - zmiana domu i opiekuna, całkowicie się nie pokrywają. Haps jest pięknym, zadbanym, czystym i kochanym psem. Jest świetnie ułożony i bardzo grzeczny.
Jazdę samochodem znosi rewelacyjne. Zaprasza do zabawy. Przestał bronić zasobów- spokojnie wkładam i wyjmuję z miski karmę. Zabawki- przynosi i zaprasza do zabawy. Oddaje. Pokazuje kiedy chce wyjść z domu. Śpi i leży gdzie uzna- nie jest to wyznaczone posłanie. Małe wąskie przestrzenie czyli kabina prysznicowa - traktuje z dużą obawą ale to raczej kwestia czasu. Nie wchodzi na meble- kanapa. Bez żebrania w kuchni. Bez skakania, gryzienia, warczenia. Reaguje na polecenia i zakazy. Doskonale prowadzi się na smyczy.
Na spacerze nie podchodzi do innych psów, unika konfrontacji z psami szczekającymi za ogrodzeniem, nie podchodzi do ludzi. Zatrzymuje się przy przejściach dla pieszych-czeka na przejście razem. Nie reaguje na rowerzystów, budzi zachwyt większości spotkanych starszych pań choć nie podchodzi do głaskania /ogranicza się do merdania i uśmiechniętego pyska czym wywołuje jeszcze większy zachwyt/. Do dzieci nie podchodzi, kotów nie spotkaliśmy. Znaleziony kamień trzymany w pysku jak największy skarb i zdobycz wszech czasów, po 2 kilometrach okazał się zbędnym balastem.
Zobaczymy co dalej.

Asterkowy Krzysztof - 2013-02-03, 15:05

Opis super bardzo pozytwne zachowanie Hapsa ,oby dalej było tylko jeszcze lepiej :)Trzymamy za was i za niego kciuki :)
Jaffa - 2013-02-03, 15:27

AgnieszkaCy napisał/a:
Haps w kolejnym domu.
Opis wcześniejszych zachowań i uwag do przepracowania a obecne zachowanie, w bardzo stresującej sytuacji - zmiana domu i opiekuna, całkowicie się nie pokrywają.

hmmm chyba raczej się pokrywają? tak właśnie opisaliśmy Habs'a w charakterystyce :)

AgnieszkaCy napisał/a:
Znaleziony kamień trzymany w pysku jak największy skarb i zdobycz wszech czasów, po 2 kilometrach okazał się zbędnym balastem.
Zobaczymy co dalej.

taaaak :D skąd my to znamy :D

AgnieszkaCy napisał/a:

Przestał bronić zasobów- spokojnie wkładam i wyjmuję z miski karmę.

:shock: wow! chyba psa podmieniliśmy po drodze :P świetna wiadomość !! Ja wolałam nie ryzykować i stosować się do zaleceń p. Marty ;) Jakaś specjalna metoda przy tym była czy po prostu nie zareagował? zdradź sekret! na pewno jest więcej właścicieli których pupile bronią miski ;-)

Habs póki co wysłuchał naszych próśb i zachowuje się jak dżentelman, uff!

przesyłam gorące buziaki dla Habsa, proszę wytarmoś go ode mnie :>

M!S!A - 2013-02-03, 17:57

AgnieszkaCy napisał/a:
Przestał bronić zasobów- spokojnie wkładam i wyjmuję z miski karmę.

ja niestety uważam, że to zbyt szybko jak na takie eksperymenty. Teraz po zmianie domu Haps powinien miec spokój bez sprawdzania na co sobie można pozwolić, bo nawet jeżeli on teraz nie pokazuje stresu to na pewno tak jest i niekoniecznie jego zachowania są adekwatne do tego jakby się zachował normalnie. oczywiście jeżeli nie broni zasobów to wspaniała wiadomość, ja jednak bym sie wstrzymała od wkładanie mu rąk do miski.

AgnieszkaCy - 2013-02-10, 10:40

Szczepienie, badanie, "przegląd psa" - rewelacyjnie spokojne zachowanie. Poddaje się wszelkim zabiegom -aplikacja tabletek na robaki "do pyska", czyszczenie uszu. Spaceruje bez smyczy. Przybiega na wołanie. Jest bardzo radosny. Chętnie zaprasza do zabawy. Piłka, kamień, patyk, śnieg. Typowy pies podwórkowy. Śpi i je w domu. Życie jest na podwórku. Patyki, kamienie, ozdoby ogrodowe. Kopanie i gryzienie drzewek- po zakazie przestaje. Sam "otwiera" drzwi żeby wejść i wyjść. Ulubione zajęcie - brzuchem na śniegu i szczeka na podwórku. Powrót do domu na wołanie- po co? Tu jest fajnie. Inny pies- może jeść z jego miseczki i pić z jego kubeczka, może chodzić z nim na spacer i bawić się jego piłeczką. Warczenie- kiedy nie pasuje mu jakieś zachowanie - np. machanie stopą po/przed nosem kiedy śpi. Na komendę"nie" odwrócił się i spał dalej. Czasami kuleniem się reaguje na nagły hałas. Dżwięki domowe- odkurzacz, mop, szuranie, przesuwanie mebla, ludzie znajomi i obcy - tylko zainteresowanie w postaci machanego ogona. Szczeka kiedy jest sam w domu i otwieram drzwi. No i w domu - łapa w łapę za kapciami. Jeszcze potrzebuje ciągle być blisko.
Jaffa - 2013-02-10, 10:51

AgnieszkaCy napisał/a:
Spaceruje bez smyczy.

to to nic! Habs bardzo ładnie chodzi przy nodze ze swoją zwiniętą smyczą w pysku :) wtedy dopiero wszystkie starsze panie piszczą z zachwytu :D

Kama, Mela, Ruda - 2013-02-11, 00:47

AgnieszkaCy napisał/a:
Spaceruje bez smyczy.

czy ten spacer bez smyczy jest aby na pewno w bezpiecznych warunkach, takich w których pies nie ma możliwości ewentualnej ucieczki lub innych nieporządanych zachowań?
W warunkach w których byłaby możliwośc np ucieczki- bardzo proszę wykorzystujcie linkę albo jakiś długi sznurek ewentualnie dobrze?
Dzięki za taki ładny opis. (Tfu tfu tfu) bardzo ładnie wam idzie :-) No i takie grzeczne zachowanie w stosunku do innych psów... jakbym o jakimś zupełnie innych Habsie czytała :-D

Kama, Mela, Ruda - 2013-02-13, 13:34

Z najnowszych wieści o naszym Habsie:

Jestem po rozmowie z Agnieszką. Habs zadziwiająco grzeczny i Agieszka uważa, że śmiało będzie mógł być przez kogoś adoptowany (to odnośnie jego agresywnych zachowań- które jak się okazuje u Agi się nie pokazują). Powiedziała również, że zadziwia ją fakt że to nie jest pies o którym jej mówiono... i z tego co słyszę to dokładnie tak jest :-) Ale to jest akurat bardzo dobra wiadomość!
Habs jest bardzo spragniony miłości i głaskania. Chodzi za nią krok w krok. Jak je, a np Agnieszka go głaszcze- żeby sprawdzić reakcję to wtedy jej pies dobrał się Habsowi do miski a Habs nic.
Wydaje się, że Habs trafiał na złych ludzi w swoim życiu i był na prawdę bardzo spragniony miłości i towarzystwa człowieka.
Była z nim u behawiorysty- przedstawiając go jako psa agresywnego a po 2-óch godzinach behawiorysta zaczał się śmiać i pytał czy przyprowadzi tego psa agresywnego w końcu.

Oczywiście nadal ma świadomość, że trzeba uważać i że jeszcze wszystko się może zdarzyć (ze względu na wydarzenia z przeszłości) ale..... ja osobiście jestem w wielkim pozytywnym szoku.
Aga- świetna robota. 3mam mooooocno kciuki, żeby dalej tak było!
Habsiu- bądź grzeczny :-)

M!S!A - 2013-02-13, 13:45

Fantastyczne wieści i faktycznie to całkiem inny pies.. :) Agnieszko gratuluje wspaniałego podejścia do Habsa, jak widać każdy pies zasługuje na swoją szansę, najważniejsze żeby trafił na właściwych ludzi. A może bedzie szansa na nowe fotki Habsika?
AgnieszkaCy - 2013-02-17, 23:21

Habs na fantastyczne hobby- zbiera kamyki. Ulubione przynosi do domu. Oczywiście są kamyki lepsze i lepsiejsze. Niechętnie się nimi dzieli, chociaż ...... niekoniecznie podzielam to jego zainteresowanie. Wzbudza zachwyt towarzyskością, wielką potrzebą głaskania i bycia blisko. W domu jest niesamowicie ufny do nowych osób. Zaprasza do zabawy. Pogaduje sobie, pomrukuje, powarkuje, pojękuje. Tak się porozumiewa. Uwielbia leżakowanie na podwórku. Śnieg, kopanie dołków, gryzienie gałęzi, odszczekiwanie sąsiadom. Któryś wcześniejszy człowiek spiłował mu zęby.
M!S!A - 2013-02-17, 23:27

AgnieszkaCy napisał/a:
Któryś wcześniejszy człowiek spiłował mu zęby.

Myślę że spiłowane zęby mogą być własnie zasługą tego pociągu do kamieni.

Kama, Mela, Ruda - 2013-02-17, 23:27

no wiemy niestety o tych zębach :-/ ale mam nadzieję, że nie przeszkadza to Habsowi w normlanym życiu.
Fajne wieści Aga! To bardzo cenne wiedzieć, że Habs faktycznie potrafi się porozumiewać, okazywać emocje i sygnalizować co i jak. A człowiek musi po prostu się tego jego "języka" nauczyć.
;-) przesyłamy specjalne głaski dla Habsa!

AgnieszkaCy - 2013-02-24, 20:43

Habs. Jedzenie, spanie, czochranie, kapciowanie, szczekanie, sznurek, piłka, kamyki, patyki, spacery, śnieg. Wiosna gdzieś podobno dużymi krokami. Może za wcześnie, ale jakiś dom docelowy? Fantastyczny pies. I jak na goldena- niesamowicie przystojny. Zrzuci jeszcze ze dwa kilo i będzie jak wzorzec rasy. :)
Kama, Mela, Ruda - 2013-02-24, 20:50

Agnieszka napisz bardzo proszę jak tam zachowanie Habsa? Czy wysyła jakieś sygnały grożące? Czy zdarza się, że warczy, coś mu nie pasuje? Czy są jakiekolwiek reakcje nie takie jak powinny?
Bardzo bardzo prosimy o jakiś dokładny opisa obecnego zachowania psiaka :-)

AgnieszkaCy - 2013-02-26, 16:28

Zachowania Habsa zaobserwowane od 02.02. do dziś w moim domu są całkowicie typowe dla młodego wesołego psa, chętnego do zabawy, mieszkającego na podwórku w domu z dużą ilością osób. Szybko się uczy, uwielbia zabawy i spacery. Poddaje się pielęgnacji i tresurze. Warczenie w momencie kiedy nie pasuje mu machanie nogą przed nosem a na komendę "nie" następuje odwrócenie psiej głowy, można uznać za typowe zachowanie. Nie zaobserwowałam bronienia zasobów. Habs wymaga ogólnie bardzo dużo uwagi, ale jest bezproblemowy kiedy zajmuję się pracą- pracuję w domu z 3 obcymi osobami. Spędza dużo czasu na podwórku. Uwielbia wspólne zabawy i czochranie i szczotkowanie i bieganie za piłką i kamykiem i kopanie w ogrodzie. Być może za wcześnie na jednoznaczne opinie i nie doszło do sytuacji na tyle stresowych aby wykazywał jakiekolwiek niedopuszczalne zachowania. Typowe zachowania u weterynarza, strach przed psami szczekającymi w momencie spaceru
AgnieszkaCy - 2013-02-26, 16:29

kiedy spacer jest po zmierzchu a psy za ogrodzeniem.
Ewa i Cindy - 2013-02-26, 19:35

ale fajnie się czyta takie opisy.. Aga.. a dasz rade jeszcze jakieś fotki wkleić? stęskniliśmy się też za jego mordką :)
Jerzy Kora - 2013-03-01, 00:01

Ale super robota Agnieszko. Cóż to znaczy dobrze zająć sie psem. I pies staje się nagle miłym i fajnym zwierzaczkiem :)
AgnieszkaCy - 2013-03-03, 17:53

Habs pokazał nową umiejętność. Habs śpiewa. To nie jest wycie. On śpiewa. Ma piękny psi głos. Bieganie za śnieżkami pozwoliło zgubić trochę ciałka. W domu łapa w kapeć, kapeć w łapę. Na krok nie odstępuje. Piękny psi facet z niego. Bardzo mądry pies. Uwielbia ogród. Zabawy. No i sierści się jak każdy golden o tej porze roku :)
Warna - 2013-03-03, 18:19

A nie mogłabyś tego śpiewu nagrać i nam tu wstawić?

P.S. odebrałaś moje maila? Czekam na odpowiedź. :-)