Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - BONI - 167
heyluka - 2013-05-14, 16:19 Witam. Od jakiegoś czasu zdarza mi się mijać na osiedlu dwa piękne goldasy, teraz już wiem co to za psiaki ... Zwierzaki naprawdę super.Monika, Boni i Jack - 2013-05-19, 21:05
heyluka napisał/a:
Zwierzaki naprawdę super.
Dziękujemy
Leniwa niedziela
Pozdrawiamy.Warna - 2013-05-19, 21:28 Bardzo dziękujemy za te piękne zdjęcia. Rufiakowa Amcia - 2013-05-19, 21:45
Warna napisał/a:
Bardzo dziękujemy za te piękne zdjęcia.
Dołączam się do podziękowań. Jestem fanką bliźniaków i Waszych fotorelacji
Dopiero teraz przeczytałam napis na szelkach Jacka... Monika, Boni i Jack - 2013-05-20, 17:29
Rufiakowa Amcia napisał/a:
Dopiero teraz przeczytałam napis na szelkach Jacka...
napisy na szelkach to pasują do nich jak ulał
A tu jeszcze mamy krótki filmik z wczoraj https://www.youtube.com/w...GX24EG&index=14Ewa i Cindy - 2013-05-20, 20:54 ale zgrana z nich para Monika, Boni i Jack - 2013-05-27, 22:07 nie wiem jak Wy, ale my już idziemy spać... Ewa i Cindy - 2013-05-27, 22:11 ja rozumiem że goldeny sierść zostawiają wszędzie.. ale żeby zakazywać im używania posłań.. no wiecie co..
ja się na nich napatrzeć nie mogę! dobrze rozpoznaję że podusia to Bonusia?Monika, Boni i Jack - 2013-05-28, 07:21
Ewa i Cindy napisał/a:
podusia to Bonusia?
zgadza się Kamila i Oskar - 2013-05-28, 08:40 śliczne zdjęcie Rufiakowa Amcia - 2013-05-28, 22:02 Ryczę i wyję Oczywiście z radochy, że się tak kochają te misie bieluchne Monika, Boni i Jack - 2013-06-02, 13:29 22 maja Boni miała robione RTG stawów biodrowych i kręgosłupa. Ze względu na brak skanera przepiszę najważniejszą część z karty informacyjnej wizyty.
==========
Opis badania:
Badanie stawów biodrowych.
Lekka bolesność przy uciskaniu na przyczep m. pectineus
Ograniczony kąt wyprostny.
RTG bioder - brak większych zmian zwyrodnieniowych, mocniejsze przeciążenie kości podchrzęstnej panewki lewej.
RTG kręgosłupa - bez zmian.
==========
Czyli nie jest źle
Lekarz zaproponował albo tabletki przeciwbólowe albo CARTROPHEN VET.
Wspólnie z dr Basią (panią weterynarz do której chodzimy) stwierdziłyśmy, że lepszy będzie CARTROPHEN VET, który poza działaniem przeciwbólowym chroni również i wspiera odbudowę chrząstki stawowej.
Boni co środę dostaje zastrzyk. Miała dwa i jeszcze dwa zostały do zrobienia. Po serii czterech zastrzyków będzie przerwa.
Wiem, że to wątek Boni, ale pozwolę sobie napisać również historię Jack'a, bo jeśli o niego chodzi to zaniepokoiło nas dyszenie, które występuje po spacerach - dość intensywne nawet godzinę po spacerze. W związku z tym Jack miał zrobione echo serca i diagnoza:
==========
podejrzenie zmian w mięśniu sercowym i aorty /nie można wykluczyć wady rozwojowej serca/.
==========
Zdecydowałyśmy się więc skonsultować serducho Jack'a u pani kardiolog w Warszawie.
Dżakuś zwiedził więc stolicę a po badaniu:
==========
w obrazie echokardiograficznym widoczne łagodne podzastawkowe zwężenie aorty bez wyraźnych wtórnych zmian, w tym przerostu lewej komory lub niedomykalności zastawki dwudzielnej. Brak zmian w obrębie prawego serca, przepływ krwi przez tętnicę płucną prawidłowy. Diagnoza: zwężenie aorty. Brak wskazań do leczenia.
==========
Badanie mamy powtórzyć jak Jack będzie miał 1,5 roku, czyli za jakieś 7 miesięcy, żeby skontrolować czy stan się nie pogorszył (jak powiedziała pani doktor: obecny stan może ale nie musi się pogorszyć).
Poza tym, stan w jakim jest serce Jack'a nie ma wpływu na dyszenie, które zauważyłyśmy. Zrobimy więc badanie krwi (u Boni przy okazji również) oraz RTG.
Na tę chwilę to wszystko z medycznego punktu widzenia Karolinaa - 2013-06-14, 12:47 U Boni wszystko w porządku, codziennie chodzimy na długie spacery. Psiaki nadal się świetnie dogadują. Ostatnio Jack źle się czuł (zapewne przez picie morskiej wody) i Boni niepocieszona ciągle próbowała zachęcać go do zabawy. Kiedy po dwóch dniach Jack wrócił do "żywych" na pyszczku Bonilki było widać ogromny uśmiech Ostatnio zaczęli mieć w zwyczaju zabawę na porannych spacerach, nie zważając na to co ja o tym sądzę.
Bonilka jest bardzo kontaktowym psiakiem i podchodzi do wszystkich z uśmiechem i prośbą o głaski. Boi się troszkę odkurzacza. Starałam się to przezwyciężać smaczkami, jest trochę lepiej, ale najwięcej nauczył się z tego Jack, który nie odstępuje mnie na krok i mam pomoc przy sprzątaniu.
A tu zdjęcia z wypadu nad morze. ; )
goldenek2 - 2013-06-14, 13:17 Cudowne fotki. Jakie te psiaki są szczęśliwe Ola i Habs - 2013-06-14, 17:39 Rewelacyjne zdjęcia, nic tylko Wam pozazdrościć wypadu nad morze Rufiakowa Amcia - 2013-06-14, 19:36 Cuda nie psy.
Trzymam kciuki za serducho Jacka- oby jego "siostrzyczka" miała na nie terapeutyczny wpływ. Muszą się dwa serduszka trzymać razem. Uwielbiam patrzeć na to ich szczęście. Jest zaraźliwe Karolinaa - 2013-06-21, 14:50
Pozdrawiamy EWA INGA - 2013-06-21, 15:08 Bardzo się cieszę że Bonilka tak świetnie się u Was za klimatyzowała , jej zdjęcia z uśmiechniętą mordką są bezcenne I oczywiście trzymamy kciuki za zdrowie Jack'a Rufiakowa Amcia - 2013-06-25, 21:19 Piękności nasze Karolinaa - 2013-07-02, 15:15 Staramy się żeby psiakom się nie nudziło, w związku z tym co najmniej raz w tygodniu chodzimy do psiego parku.
Bonilka najbardziej lubi głaskanie, podchodzi do każdego, siada (najczęściej tyłem bądź bokiem) i czeka na tę przyjemność I to nie może być takie po prostu głaskanie. W to trzeba wkładać serce i najlepiej dwie rączki!
Jeżeli Boncik nie jest zadowolona z pracy "głaskacza" przywołuje go do porządku spojrzeniem
W przerwach od głaskania Bonila bawi się z psami:
goldenek2 - 2013-07-02, 15:19 Nie mam słów, aby powiedzieć jaka to radość patrzeć na szczęsliwe psiaki Monika, Boni i Jack - 2013-07-15, 12:36 Tym razem wakacyjnie - nadmorsko. 6-dniowy wypad i zwiedzanie Dworku Osieckiego, Łaz, Mielna i Kołobrzegu. Psiaki najlepiej czuły się na plaży i na terenie ośrodka, gdzie mogły sobie hasać ile sił.
Fotorelacja:
Ewa i Cindy - 2013-07-15, 12:42 nie dość że piękni modele to jeszcze śliczne zdjęcia.. ja Wasze zdjęcia zawsze muszę kilka razy obejrzeć
Jaki Jackuś ma piękny wyskok ja laaaaaaataaaaaaaaaaaam... !!!!
a te zmęczone śpiące mordki.. tylko całować goldenek2 - 2013-07-15, 13:06 Cudowne Anonymous - 2013-07-15, 15:09 ale się super bawią I ta fota, jak się psiak otrzepuje - bezcenna!