To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - SABA - 35

Iwona Kalinowsk - 2011-07-23, 15:52

Dobra, kurde, wiem, Ocean nie może być zielony :> chociaż :?:
Aga i LCLB - 2011-07-26, 08:29

Sabusia jest piękną Hovką ... :* i te jej oczy zupełnie jak mojej Shilki <3
Warna - 2011-07-26, 08:37

A pokażesz zdjęcia Twojej Shilki?
Iwona Kalinowsk - 2011-08-13, 23:26

....no i co z tymi zdjęciami :( również chętnie obejrzę, a z resztą Sabcia nie może być do żadnego psiaka podobna - bo Sabunia, to jest sama sobie panią :> :pies:
Warna - 2011-08-15, 18:02

Byliśmy dziś z Sabą u weterynarza, bo bardzo się od pewnego czasu drapała. Najpierw myślałam, że jest to związane z tym, że ją źle wypłukałam po kąpieli, więc wypłukałam ją drugi raz, ale nic to nie dało. Dziś zauważyłam, że ma spuchnięty i zaczerwieniony srom, więc zdecydowałam, ze czas na weta. No i mamy przejść na karmę hipoalergiczną, żadnych smaczków i zobaczymy. Powinno pomóc. A jeśli chodzi o srom, to wygląda to tak, jakby coś Sabcię w to miejsce ugryzło. Dostała więc zastrzyk sterydowy, który ma działać przez tydzień, żeby się tak nie drapała i rzeczywiście działa, bo jeszcze raz się drapnęła po mniej więcej godzinie i jest spokój. Uszka niestety też były brudne, całe w drożdżakach, więc przechodzimy na Surolan. Saba została zważona i zobaczyłam coś, co mnie neizmiernie cieszy, nie zgadlibyście, ale ona waży ... 37 kilogramów. :shock:
Poza tym Sabcia cała szczęśliwa, spędziła weekend u teściów na świeżym powietrzu, a dziś na działce na grillu u rodziny. Samo szczęście, więc na razie odpoczywamy głęboko zasnąwszy.

Iwona Kalinowsk - 2011-08-15, 18:42

Szkoda Sabuni :( , ale waga jest superowa - czy aby nie za duża :?: Tyle ważyła Rebcia jak ją odebrałam od Madzi. Warnuś, czy Sabunia jest po sterylce :?: Co jest powodem tego co miała na sromie :?: Pytam, bo warto wiedzieć :)
Aga_TRuficzkowa - 2011-08-15, 18:51

Warna jeśli chodzi o drożdżaki to ja z czystym sumieniem mogę polecić szczepionkę.U nas sprawdziła się znakomicie,Uszka czyściutkie już prawie miesiąc co kiedyś było nie do pomyślenia,co wyleczyłam Rufiemu uszy to za chwilę znowu to samo.
A jak ze spacerkami u Sabci?Dalej nie ma ochoty na popołudniowe wędrówki?

Warna - 2011-08-15, 18:54

Za dużo nie - jest nadal szczupła, ale nie jest już chuda. Wygląda cudnie, nawet włos jej zaczął rosnąć, widać to szczególnie na ogonie i na łapkach.
Jeśli zaś chodzi o srom, to prawdopodobnie została ugryziona. Jeśli przejdzie w ciągu 3-4 dni, to pewno to był jakiś robal, zwany przez mojego przyjaciela ornitologiem. :mrgreen:

M!S!A - 2011-08-15, 18:58

Cytat:
Warna jeśli chodzi o drożdżaki to ja z czystym sumieniem mogę polecić szczepionkę

Jaką szczepionkę?? Ja u Jamajki nie mogę wyleczyć jednego ucha od nie pamiętam kiedy- no dobra od chyba kilkunastu miesięcy :oops: Cały czas dostawałam krople do uszu ale one nic nie dają. Ostatnio stosuje Surolan właśnie niby jakaś poprawa jest ale nadal ucho brudne:(

Warna a jak Sabcia eis zachowuje do obcych ludzi i do Waszych gości? nadal jest taka nieufna i rozsadza wszystkich po kątach? :lol: A waga to chyba ok zważywszy że to nie goldenka więc ma inna budowę i jest wyższa.

Warna - 2011-08-15, 19:06

M!S!A napisał/a:
Warna a jak Sabcia eis zachowuje do obcych ludzi i do Waszych gości? nadal jest taka nieufna i rozsadza wszystkich po kątach? :lol: A waga to chyba ok zważywszy że to nie goldenka więc ma inna budowę i jest wyższa.

Jeśli chodzi o zachowanie Saby wobec ludzi, to mam rozpracowaną już na 100%. Po przyjściu gościa, Sabcia go podszczypuje, czyli łapie za nogawki spodni lub za koszulkę. Ludzie często nawet tego nie czują, ale ja to widzę. Wygląda to tak, jakby odstraszała intruza. Ale z czasem się przyzwyczaja - potrzebuje kilku godzin. Bo w międzyczasie sama przychodzi na głaski. Najlepiej to działa wtedy, gdy człowiek się nie boi, bo ona wtedy całkowicie się w nim zakochuje. A jak, nie daj Boże, człowiek się przestraszy, to potrafi zaszczekać i wygląda to tak, jakby chciała się rzucić. Nie wolno oczywiście nawiązywać z nią kontaktu wzrokowego, można ją głaskać, ale jednocześnie czytając np. książkę, czy rozmawiając. Na psy zdecydowanie lepiej reaguje, gdy sama nie jest na smyczy, ale potrafi się rzucić, z tym, że ona nie gryzie, tylko straszy, czasem uszczypie, czasem naskoczy. Widać, że z czasem do psów też się przyzwyczaja. Saba po prostu nie ufa nikomu i na jej zaufanie trzeba sobie zasłużyć, tym bardziej, że całkiem niedługo trzeba się o nie starać. A jak zaufa, to jest przytulanką i małym yorczkiem w jednym, który włazi na kolana i daje bez przerwy całusa. :-D

Iwona Kalinowsk - 2011-08-15, 19:22

Fakt, zapomniałam, że Sabcia nie jest zupełną Goldenicą, ale i tak jest śliczna i życzę jej dużo, dużo zdrówka :pies:
Warna - 2011-08-16, 21:18

Na razie Sabcia się nie drapie i bardzo mnie to cieszy. Poza tym jest trochę lepiej z jej wychodzeniem na spacerki, tzn. popołudniami już z chęcią idzie z nami, a wieczorami też już coraz częściej daje się namówić na małą rundkę. Trzymajcie kciuki. :-)
Jolanta - 2011-08-16, 21:35

Brawo, Sabcia! Tak trzymać, malutkimi kroczkami, ale do przodu :)
Iwona Kalinowsk - 2011-08-16, 22:00

Warna napisał/a:
Na razie Sabcia się nie drapie i bardzo mnie to cieszy. Poza tym jest trochę lepiej z jej wychodzeniem na spacerki, tzn. popołudniami już z chęcią idzie z nami, a wieczorami też już coraz częściej daje się namówić na małą rundkę. Trzymajcie kciuki. :-)

Bardzo się cieszę Sabuniu, że jest Ci już lepiej, a jeśli chodzi o Twoje zachowanie, to jesteś debeściarą :rotfl:
I oczywiście Warnuś trzymamy wszyscy kciuki: Rebusia, Amorek, Ja, Córcia i Synuś również (właśnie przyjechali :radocha: )

Warna - 2011-08-16, 22:05

No właśnie dzisiaj nie wyszła. Ale wczoraj i w ostatnie dni wychodziła, więc może jednak czasem się przejdzie wieczorem.
Iwona Kalinowsk - 2011-08-16, 22:10

Bądź dobrej myśli :> albo jak tęsknisz za wychodzeniem, weź Rebcię na tydzień (może wytrzymam bez niej) ja wezmę Sabunię - Ty sobie poooospacerujesz, a ja sobie oooooodpocznę :rotfl:
Warna - 2011-08-30, 19:22

Sabcia na wakacjach:

Wiki Megulowa - 2011-08-30, 19:23

O jaka Sabulkeńka ślliczna... a na drugim zdjeciu wygląda jak stara babulenka :lol:
Ale się zrymowało :mrgreen:

Aga_TRuficzkowa - 2011-08-30, 19:40

Sabcia ,ślicznota,och tej jej oczęta :-) :-) :-)
Iwona Kalinowsk - 2011-09-01, 13:05

Megula9 napisał/a:
O jaka Sabulkeńka ślliczna... a na drugim zdjeciu wygląda jak stara babulenka :lol:

Fakt, drugie zdjęcie jest rewelacyjne, ale to z łapką również mi się podoba - no i te ślipka śliczne...... :>

M!S!A - 2011-09-01, 13:09

No proszę psiaki dostały nawet własne łóżeczko do odpoczynku :) Widzę że wyjazd wakacyjny udany, zdjęcia mówią same za siebie :)
Kasia, Szajba i Milka - 2011-09-01, 13:20

Piekna Saba :) a urlop jak sie patrzy- nie musze mowic ze zazdroszcze
Warna - 2011-09-01, 13:20

To były wakacje dla nich, my byliśmy dla siebie w czerwcu. :-D
Warna - 2011-09-01, 13:25

Iwona Kalinowsk napisał/a:
Megula9 napisał/a:

Fakt, drugie zdjęcie jest rewelacyjne, ale to z łapką również mi się podoba - no i te ślipka śliczne...... :>

Skoro drugie Wam się podoba, to dziś wieczorkiem jeszcze kilka wstawię, bo mam ich całą serię. Chroniliśmy trochę Sabcię przed słoneczkiem, a ona wcale się nie wzbraniała. Gdyby nie jej bojaźliwość, to byłby idealny pies. Zresztą ten pobyt dobrze jej zrobił i to jest dowód na działanie odczulania. Dużo ludzi, dużo psów - zauważyliśmy, że z każdym dniem Saba lepiej reaguje na psy i na ludzi. Po powrocie przestała na razie warkolić na te osiedlowe i choć wczoraj szczekaniem przywitała znajomego, to ten od razu zaczął ją głaskać i już nie mógł się od niej opędzić tak się przymilała przez ponad pół godziny jego wizyty. Ani do głowy jej przyszło szczeknąć, warknąć, czy uszczypać. Cała była w gościu zakochana. :-D

Warna - 2011-09-01, 17:17

Saba w chuście nad morzem: