Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - REBEKA - 53
Warna - 2011-07-27, 20:34 Pełne SPA. A gdzie efekt finalny?Barbara - 2011-07-27, 20:35 No ja też czekam- bo już na tych fotach widać jaka modelka już piękna Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 20:51 Jestem teraz śliczna, higienicza, pachnąca truskaweczką (odżywkę też dostałam) i jadę do sklepu po wodę (uff jak tu u nas gorąco) i lecimy do weta
Faktycznie wczoraj byłyśmy u Weterynarza (znał wcześniej jej historię), który pomyślał, że przyjechałam z Amorem, a po przeczytaniu Rebci wyników warszawskich - zapytał, "gdzie mam tą Sunie"?
Przed wetem zważyłam Rebusię i nie uwierzycie, bo ja sama nie mogłam uwierzyć w to co widzę - przez 2 tygodnie pobytu u mnie Rebeka schudła całe 2kg - teraz waży 35kg Bez bólu, karmę dawałam tak jak zalecono (troszeczkę zmniejszałam) dając w południe jabłuszko, marchewkę lub kalarepkę. W porywach dostała jedną kość (20cm), którą jadła przez 5 dni - to znaczy dawałam jej pogryźć przez godzinę, następnie odbierałam (nie było problemu). Obecnie postanowiłam zmienić jej karmę, gdyż po przeczytaniu opisu karmy, którą dostała w Warszawie, doszłam do wniosku, że karma jest do niczego - Rebcia chodziła ciągle głodna, zresztą nieważne, teraz będzie miała bardzo dobrą karmę, będzie syta i będzie spadała powoli z wagi Do tego nasze spacery dłuuugie w Zegrzu, w Lesznie wariacje z Amorem, chodzenie na długie spacery, bieganie w ogrodzie, w domu chodzenie za mną jak cieć po schodach (2 piętra) i Rebcia jest super laseczką.
Faktem jest, że lekarz nie pozwolił jej forsować, typu bieganie przy rowerze, stwierdził, że u Rebeki jest bardzo duży nadmiar skóry, która jej po prostu wisi (ok. 5 kg choć w zasadzie więcej - pytałam lekarza, ale nie robią operacji plastycznych Za dużo skóry ma nawet przy odbycie (miała czyszczony), prosiłam o wyczyszczenie, gdyż Rebcia szorowała tyłkiem nawet na trawie. Następnie założyliśmy Rebusi czipa zniosła bardzo dzielnie, ale lekarz jej dosyć dobrze schodził miejsce wkłucia. Spędziłyśmy u weta całą godzinę, a z tego 3/4 godziny lekarz klęczał na podłodze przy Rebusi i.......znowu pytał co słychać u Surinki - powiedziałam co wiedziałam - prosił, aby "Rybkę" (tak się do Suri zwracał) poprzytulać i wygłaskać.
Co do sterylki, to jak dobrze pójdzie spadek wagi (Rebeka powinna ważyć 30 kg, a w gorszym przypadku 32 kg), to planujemy na koniec sierpnia lub we wrześniu.
Wiek Rebeki, faktycznie potwierdził - na 5 lat, na kleszcze radził narazie bez obroży (bo ma dużo sierści po szyjką) ale kupiłam płyn "Frontline", z tym, że musimy odczekać do piątku, gdyż była wczoraj kąpiel i szampony. W każdym bądź razie przez te 2 tygodnie i 3 dni bycia u mnie, Rebcia nie miała jeszcze żadnego kleszcza Warna - 2011-07-27, 20:56 Wygląda cudnie i generalnie to super wieści. Z tą skórą to też pewnie ciągle po tej ciąży - w końcu urodziła mnóstwo szczeniaków.Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 21:04
Warna napisał/a:
Pełne SPA. A gdzie efekt finalny?
Przykro mi Warna, że nie mam takiego efektu końcowego jak bym chciała Wam pokazać, ale wczoraj jak wyszłyśmy z domu o 11.30 (było gorąco, jak nie wiem co), a wróciłyśmy do domu równo o 16.30, co daje nam emocji dla małej całych 5 godzin. Później poszła na spacer i padła jak pospolita pluskwa, szkoda mi jej było, więc już zdjęć nie robiłam, po prostu Rebcia musiała wypocząć. Co nie przeszkodziło jej w myszkowaniu po mojej kuchni o 4.30 nad ranem
Dzisiaj przyszła obroża, zrobiłam kilka fotek, ale dajcie mi troszkę czasu, bo faktycznie chcąc wrzucić jakieś fotki na forum, to trzeba tego czasu mieć baaardzo dużo Ustawiała się do fotek tak nie za bardzo ciekawie, bo jak chciałam ją złapać z profilu, to Ona obracała główkę zawsze w tą stronę, w którą przeszłam ja Obecnie jestem sama z psiakami, więc sama rozumiesz...... Warna - 2011-07-27, 21:08 Poczekam, nauczyłam się cierpliwości, jako nauczyciel. Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 21:12
Warna napisał/a:
Wygląda cudnie i generalnie to super wieści. Z tą skórą to też pewnie ciągle po tej ciąży - w końcu urodziła mnóstwo szczeniaków.
Tak, to prawda, lekarz o tym wiedzial, ale przez okres 2-ch miesięcy (dzisiaj minęło) od porodu, to skóra powinna trochę inaczej zareagować Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 21:13
Warna napisał/a:
Poczekam, nauczyłam się cierpliwości, jako nauczyciel.
Dzięki Warnuś za wyrozumiałość w imieniu przede wszystkim Rebci oraz moim goldenek2 - 2011-07-27, 21:14 Bardzo się cieszę. Mam słabość do psiaków po przejściach Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 21:18 A my jeszcze bardziej Ewa_Duffel - 2011-07-27, 21:42 Rebcia jaka cierpliwa i uśmiechnięta cały czas w tym SPA
Cieszę się, że obroża już doszła i niecierpliwie czekam na fotki Basia - 2011-07-27, 22:01 Niesamowicie cierpliwa cudna jest Edyta - 2011-07-27, 22:28 Iwonko SPA - mnie rozwaliło na łopatki - fotorelacja - mistrzostwo świata - dzięki i idę z uśmiechem na twarzy z Werką na nocny spacer Basker - 2011-07-27, 22:55 Niunia pięknieje coraz bardziej Iwonko szykuj się na odwiedzinki w sierpniu
Ale fajnie będzie iść na spacer z trzema psiakami Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 22:59 Warna, to specjalnie dla Ciebie - moje poświęcenie w dniu dzisiejszym
Ciociu Warno, sorki, ale jestem troszkę zmęczona i absolutnie muszę oglądać się za swoją Panią.
Mam trochę za dużo sierści, ale tutaj widać już dużo lepiej moją piękną obrożę od Cioci Warny
Jestem już po nocnym spacerku, ale również dobrze się prezentuję.
Tutaj jestem z moim nowym Braciszkiem.
Dobranoc Ciociu Warno, buziaczki dla Sabci.
Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 23:04
Basker napisał/a:
Niunia pięknieje coraz bardziej Iwonko szykuj się na odwiedzinki w sierpniu
Ale fajnie będzie iść na spacer z trzema psaiakiami
Pewnie, że fajnie, ale najpierw, trzeba je sobie adoptować, wychować i wychodzić na spacer
Czekam z utęsknieniem syneczku....... Popraw bład w tym wieku już nie przystoi "psaiakiami" magda_dogi - 2011-07-27, 23:11 Świetne zdjęcia. Cieszę się, że Rebusia tak dobrze wygląda. Powiedzcie, jak to jest z tą skórą, ona teoretycznie powinna wrócić do pierwotnych kształtów i powiedzmy, że troszkę wróciła, ale jeszcze nie do końca to znaczy, że po prostu to u Rebci potrwa dłużej, czy jak?Basker - 2011-07-27, 23:23 Oj ''psiakami" czy ""psaiakiami" " każdy wie,że o złotka chodzi noo Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 23:25
magda_dogi napisał/a:
Świetne zdjęcia. Cieszę się, że Rebusia tak dobrze wygląda. Powiedzcie, jak to jest z tą skórą, ona teoretycznie powinna wrócić do pierwotnych kształtów i powiedzmy, że troszkę wróciła, ale jeszcze nie do końca to znaczy, że po prostu to u Rebci potrwa dłużej, czy jak?
Madziu, to co powiedział lekarz, po badaniu i oględzinach Rebci, to trzeba będzie po prostu dać jej czas. Zostawiłam u weta wyniki badań i płytę (to co od Ciebie dostałam), ale potrzebował trochę więcej czasu, szczególnie na płytę i mamy się spotkać 8-go sierpnia (muszę tym razem jechać z Amorkiem), więc obgadamy sprawę dotyczącą Rebki. Jeśli by w tym czasie lekarz zauważył coś niepokojącego, to oczywiście ma do mnie zaraz zadzwonić. Zdziwił się i pytał, czy Rebeka dostaje jakieś leki - no cóż odpowiedziałam mu, że jak dla mnie to jest prawie super okaz zdrowia - biorąc pod uwagę, to co Rebcia przeszła.
Sorki, że wczoraj nie wrzuciłam fotek, ale z tego szczęścia, że spadła z wagi oraz zmęczenia po całym dniu, już nie miałam siły WYBACZIwona Kalinowsk - 2011-07-27, 23:27
Basker napisał/a:
Oj ''psiakami" czy ""psaiakiami" " każdy wie,że o złotka chodzi noo
Nie wszyscy mają "złotka" mówię Ci popraw się...... Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 23:35
Ewa_Duffel napisał/a:
Rebcia jaka cierpliwa i uśmiechnięta cały czas w tym SPA
Cieszę się, że obroża już doszła i niecierpliwie czekam na fotki
Sorki Ewcia, że tak napiszę, ale jak Ty byś tak "pachniała", jak Rebcia przed SPA, pewnie też byś się tak zachowywała cierpliwie Ja już w domu nie wiedziałam czy to ja tak "pachnę" czy Ona
Dziękujemy za przesłanie obroży dla DufelkaIwona Kalinowsk - 2011-07-27, 23:37
Basia napisał/a:
Niesamowicie cierpliwa cudna jest
Masz rację Basiu, Rebeczka jest baaardzo cierpliwa, to jest niespotykanie spokojna Sunia, jeśli nie dostaje "głupawki" razem z Amorkiem Aga_TRuficzkowa - 2011-07-27, 23:38 Rzadko odzywam się na forum ,nie znaczy to że nie śledzę każdego wątku naszych psiaków z zapartym tchem,ale tu muszę powiedzieć jedno.Iwona przyznaj się co zrobiłaś z Rebeką , bo ta sunieczka na fotkach to nie może być ona :)Iwona Kalinowsk - 2011-07-27, 23:39
Edyta napisał/a:
Iwonko SPA - mnie rozwaliło na łopatki - fotorelacja - mistrzostwo świata - dzięki i idę z uśmiechem na twarzy z Werką na nocny spacer
Edytko, bardzo się cieszymy, że mogłyśmy poprawić Ci humorek przed nocnym spacerkiem Iwona Kalinowsk - 2011-07-28, 00:00
Aga_TRuficzkowa napisał/a:
Rzadko odzywam się na forum ,nie znaczy to że nie śledzę każdego wątku naszych psiaków z zapartym tchem,ale tu muszę powiedzieć jedno.Iwona przyznaj się co zrobiłaś z Rebeką , bo ta sunieczka na fotkach to nie może być ona :)
Aga no cóż, to było przeznaczenie myślę, że ja pomogłam w jakiś sposób Rebci, jak również Rebcia bardzo pomogła mojej zbolałej duszy po Surince. Ona zmienia swoją urodę z dnia na dzień, a ja przy niej zmieniam swój dotychczasowy sposób myślenia i zachowania. I niech mi nikt nie mówi, że my dorośli nie zmieniamy się przy swoich psiakach, ja jestem tego najlepszym przykładem np.: Rebeka jest tak bardzo cierpliwa, kochana, spokojna, że dzisiaj idąc z psiakami na nocnym spacerze, obserwując zachowanie Amorka i patrząc na Rebekę, doszłam do wniosku, że przy jej tak cudonym zachowaniu - ja również staję się dużo bardziej spokojniejsza, wyluzowana, już nie patrzę w szerz i wzdłuż, czy czasami nie widać jakiegoś psa lub kota, czy za chwilkę nie będę musiała szarpać się z psami. Absolutny jak czasami nie wiadomo skąd pojawi się jakieś psisko na horyzoncie lub przy nas jak spod ziemi to wcale już nie muszę się bać, ani martwić, gdyż Rebcia załatwia przywitanie z psiakami po swojemu. Nawet Amor czasami głupieje, bo to On chciał grać takiego opiekuna nas wszystkich (nie jest Alfą), ale czuje się odpowiedzialny za nas. I przy takim powitaniu przez Rebcie, Amor, który był już nastroszony, patrzy, emocje opadają, a Rebcia z podniesioną głową do góry - zerkając na Amora mówi "chodź mały, już po wszystkim - widzisz - tak też można". Ja osobiście jestem w poźniej spuszczam z siebie powietrze i . Ja po prostu czuję niesamowitą energię od Rebeki, energia przechodzi przez całe moje ciało i rozum - to jest NIESAMOWITE