To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - FIFI ma już dom w Krośnie - 221

Fifkowa drużyna - 2014-05-25, 13:07

Jesteśmy! Czasami widać nas na FB, ale przecież wątek Funi to jak jej pamiętnik, więc nie należy o nim na długo zapominać. Minie niedługo 5 miesięcy wspólnego życia w drużycie. Czas szybko płynie :) a więzi stają się z każdym dniem silniejsze :) Fifi jest wspaniałą panną :)

24 maja rozpoczęliśmy drużynowe szkolenie. Poprawiamy komunikację w drużynie i chcemy ćwiczyć komendy przydatne w życiu. Funia jest wzorową uczennicą - szybko łapie, ładnie się skupia. Gorzej z pańciostwem - czasami nam się myli, czasami brakuje koordynacji, ale przy nauce wszyscy miło spędzamy czas. Godzinka zajęć jest jednak męcząca - zauważyłam to na własnej skórze a Fifolek jest po prostu padnięty po takich zajęciach :) No i mamy super panią trenerkę :)

Zresztą zobaczcie sami :)

Fifkowa drużyna - 2014-05-25, 13:18

coś znów nie radzę sobie z Fotosikiem... Mimo że wklejam kod do fotki, żeby była widoczna na forum - to i tak jej nie widać. Cóż począć... :( popełniam pewnie jakiś błąd przy tym. Dałam więc link do całego albumu :)
Rufiakowa Amcia - 2014-05-28, 22:17

Ale macie fajną drużynę :D A ta morduchna.... no miodzio po prostu! I jak to... to już pięć miesięcy??? Ale ten czas zapitala :shock:
Fifkowa drużyna - 2014-06-14, 11:40

Sobota - spacerek był - a teraz sobotnie sprzątanko... Trenujemy zabawę w sprzątanie zabawek.
Zobaczcie jak Fifi sprząta :)

specjalne pozdrowienia dla cioci Amelki ;)

Rufiakowa Amcia - 2014-06-14, 22:27

Fifkowa drużyna napisał/a:
specjalne pozdrowienia dla cioci Amelki

Kłaniam się nisko dziękując serdecznie :D Fifula, tyś jest mistrzyni! Jak ta twoja Pańciunia cię tego nauczyła? Wielkie :brawo: :brawo: :brawo:

Karolinaa - 2014-06-14, 22:40

FIFI <3
Fifkowa drużyna - 2014-06-15, 07:46

Dziękujemy - gratki należą się wyłącznie Fifce. Bardzo pięknie się uczy - nawet przy tak początkujących nauczycielach jak nasza drużyna. Nasz pies wspaniale sprawdziłby się w jakiejś poważnej psiej pracy - tak czuję... ma wielki potencjał Funia kochana :serce:

w psiej szkole "Kumpel"
podczas relaksu przy zabawie ruchowej - fot. S. Berdechowska

goldenek2 - 2014-06-15, 19:52

Cudownie się Was ogląda :)
Ewelina i Rufi - 2014-06-16, 09:53

Czy sprzątanie Fifi nauczyła się również na szkoleniu czy to tak po prostu ma;)?
My z Rufkiem (no dobra, bardziej ja;) też tak byśmy chcieli.
Prawdziwa uczta dla oka ten Wasz filmik! :)

Fifkowa drużyna - 2014-06-16, 20:17

Witamy Mr Rufiastego i jego Pańcię w naszym pamiętniku ;-) .

Fifi została nauczona przeze mnie zabawy w sprzątanie. Bawimy się tak już ponad miesiąc. Nauka podstaw zajęła jej 2 dni. Zaczynałam od jednej zabawki. Najpierw przygotowywałam ją do zabawy skuppieniem, było imię, "siad", " zostań". Zabawkę trzymałam za plecami. Rzucałam, przywoływałam Fifkę i zachęcałam, żeby ją podniosła, mówiąc: "Fifi zabawka", pochylałam się pokazywałam palcem. Kiedy wzięła - a bardzo ją to cieszyło - dawałam jej znać głosem radosne: "super", mówiłam idziemy sprzątaj Fifi i doprowadzałam ją palcem do koszyka. Smaczek - atrakcyjny, czyli kostka kiełbachy... trzymałam w drugiej zamkniętej dłoni. Kiedy udawało mi się ją doprowadzić do koszyka, pokazywałam smaczek, upuszczała zabawkę i dostawała smaczek, bardzo ją głosem chwaliłam. Załapała szybko, bo pirewszy raz dostała swojską kiełbasę... Potem kiedy miała wyćwiczoną jedną zabawkę i widziałm, że bardzo ją cieszy taka aktywność, dodawałam powoli więcej rzeczy. Zawsze przestrzegałam zasady, że przed zabawą jest skupienie - Fifi czeka na posłaniu albo w siadzie - woli na posłaniu. Raz się jej udaje lepiej raz mniej, ale uwielbia pracować i uczyć się. Nie zawsze trafioa do koszyka z emocji, ale w pobliżu też jej zaliczam nagrodą i radością. Tak sobie trenujemy, dążąc do tego, aby w przyszłości jedna komenda wystarczyła, by posprzątała wszystkie zabawki i duuża pochwała i smaczek na końcu. Fifi nauczyła się jeszcze zabawy "turlaj się" - tez ją uwielbia i "przybij piątkę" - ale to było proste, bo umiała podawać łapę. Nigdy nie trenowałam zabaw z psem, więc robię to intuicyjnie. Najbardziej zależy mi, żeby oprócz biegania pracowała swoim umysłem, bo w końcu to goldeni atut. Na szkolenie wybraliśmy się, żeby razem spędzać czas i poćwiczyć rzeczy przydatne w codziennym życiu. Fifi to lubi. Po ćwiczeniach bardziej statycznych szaleje na małym torze przeszkód - już się nie boi, ośmieliła się. Przygotowujemy ją do biegania na wolności - to jest problem, bo bardzo silnie reaguje na zapachy zwierząt i traci rozum. Na razie ćwiczymy przychodzenie na gwizdek.

Pozdrawiamy Rufcia - podobny jest do naszego Fifola. Świetny z niego pieso-kocur. Niesamowity jest z tym krzesłem!!! :) :)

Na szkoleniu u "Kumpla", fot. S. Berdechowska

Fifkowa drużyna - 2014-06-21, 06:57

Fifi wczoraj dostała szóstkę w szkole, więc się cieszymy :) I dzielimy się relacją :)
Monika, Boni i Jack - 2014-06-22, 13:08

Gratulacje i dla Fifi i dla Was. Ona jest wspaniała! i tworzycie świetną drużynę :)
goldenek2 - 2014-06-23, 10:22

Gratulacje !!!! :-D
Kamila i Oskar - 2014-06-23, 10:35

Fifkowa drużyna napisał/a:
Fifi wczoraj dostała szóstkę w szkole,
: :brawo:
gratulujemy sukcesów :)

Karolinaa - 2014-06-23, 11:34

Od zawsze wiedziałam, że Fifi to zdolna dziewczynka. :mrgreen:
Rufiakowa Amcia - 2014-06-25, 14:56

Cudnie opisujesz Waszą pracę Iwonko! Aż mam ochotę dziś zacząć ćwiczyć z Rufiatym ;)
Fifkowa drużyna - 2014-06-25, 15:20

bardzo serdecznie Wszystkim dziękujemy :) a Fifula coś kręci.... Pozdrawiamy Was. A zjazd musiał być superowy!
goldenek2 - 2014-06-25, 15:22

Zdolne dziewczyny jesteście :brawo: :brawo: :brawo:
Fifkowa drużyna - 2014-07-29, 08:03

Wczoraj stuknęło nam 7 miesięcy! I tak jak mówiła Amelka, przekazując nam Fifi 28 grudnia 2013 w Mysłowicach - pies adoptowany potrzebuje 6-7 miesięcy, żeby naprawdę poczuł się jak w domu. Zatem Fifi szczeka! :) Odblokowała się chyba. Nie szczekała prawie wcale, sporadycznie, pojedynczo - z radości przy zabawie albo, kiedy nas chciała do niej zachęcić. Ale w czerwcu poznałyśmy się z.... kozą :) . Pasie się takie niebożątko towarzyskie niedaleko naszego domu przy jednej z knajpek nad rzeką. No i Fifi na pierwszym spotkaniu - obszczekała, ale jeszcze po cichu to zjawisko, zjeżyła się nawet. Nie wiedziała chyba jak reagować, bo było wszystko jednocześnie - zjeżenie, szczekanie a potem merdanie ogenem. No i tak chodziłyśmy do kozy, żeby psior się mógł wreszcie wygadać. I rozgadała się, przypomniało się jej, że nie jest niemową :) W lipcu zaczęła nas radośnie witać na dźwięk przekręcanego klucza w zamku, a następnie pokapowała, że odgłos Opelkowy na podwórku oznacza, że przyjeżdżam z pracy - więc szczeka radośnie na odgłos naszego samochodu :) Dbamy o futerko, pazurki, odrobaczamy się raz na kwartał, pilnujemy jedzonka i pamiętamy o szczepieniu p. wściekliźnie w sierpniu.
Ćwiczymy i pies to bardzo lubi - bardzo nam się przydają komendy w życiu codziennym - naprawdę super :) Mam nadzieję, że niedługo Fifi będzie mogła poszaleć w swoim raju, czyli na lotnisku w Łężananch/Targowiskach, super bezpieczna przestrzeń - trawy, bażanty, zające, wiele miejsca na spacery i biegi. Czekamy na wakacje - zamierzamy bywać często nad Zalewem Solińskim i tam uczyć Fifi kontaktu z wodą - bo nie jest do niej przekonana. Nawet jak podlewam działkę - psiorek ucieka do mysiej dziury przed wężem :)
Tak więc byle do końca tygodnia i zaczynamy wakacje :) :) Pozdrawiamy!

Anonymous - 2014-07-29, 08:31

Karolinaa - 2014-07-29, 10:39

Pewnie już to mówiłam, ale Fifi lepszego domu nie mogła sobie wymarzyć. Tyle się z nią uczycie nowych rzeczy, a ona to uwielbia! Wymyziajcie ją ode mnie! :serce:
Kamila i Oskar - 2014-07-30, 07:13

W takim kapelutku to pewnie i koza nie straszna :-D
Calineczka - 2014-07-30, 09:52

Prześlicznaaaaaaaa jest! Kochany pycholek :) oby dalej było słodko i kolorowo :)
Iza Tutisowa - 2014-07-30, 09:56

Fifka jest debeściara :rotfl:
Rufiakowa Amcia - 2014-07-30, 21:46

Mnie to już słów zachwytu brakuje nad tą ślicznotką :serce: :serce: :serce:
Udanego wypoczynku życzę!