To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - KORBA ma już dom w Sosnowcu - 39

Korbulowa Familia - 2012-10-08, 10:13

Korbusia szczęśliwa po fundacyjnym zjeździe odpoczywa w domku.
To była taka moja pożyczajka-kolankowa :P
Żałujemy bardzo, że nie odbyłyśmy z Wami spacerku na którym pewnie straciłaby sporo więcej energii i nie prowokowała Mailutka, który pokazał mojemu ADHD, że nie zawsze pieski mają ochotę na mocną zabawę ;) :lol:

Tradycyjny już duet: Korba & Szajba

Bardzo jej się spodobała Gabrysia :)

Ale Ciocia Monika teeeeż :D

I oczywiście jak zawsze uczestnicząca w zabawach

Wiki Megulowa - 2012-10-09, 18:14

Ale szaleństwa na ostatniej fotce ;)
super! :D

A zdjęcia jak zwykle przepiękne :serce:
Zastanawiam się jak można robić takie cuda.... <33

Korbulowa Familia - 2012-10-09, 18:48

Dzięki Wiki :oops:
Bardzo miło - ja nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia z Pragi :brawo:

Wiki Megulowa - 2012-10-10, 19:32

Och, ja też dziękuję pięknie :serce:
Korbulowa Familia - 2012-10-12, 07:11

Tym razem ja potrzebuję Waszej porady ;)

Od około 3-4 tygodni zdarza się (średnio raz na 5-7 dni), że Korba zsika się na swoje legowisko :shock: Początkowo myślałam, że to próba oznaczenia legowiska przed Azurkiem, ale wydawało mi się to i tak dziwne, ponieważ to nie jest posikiwanie, a konkretne załatwienie się :oops:
I dzisiaj PO SPACERZE znowu... :-|

Nie mam pojęcia co może komunikować takim zachowaniem, bo nie są to problemy pęcherzowe.
:prosi: podpowiedzcie, bo ja jestem teraz totalnie zielona...

goldenek2 - 2012-10-12, 07:33

Ola, pędziłabym natychmiast do weta. Moze mieć jakieś paskudztwo w nerkach.
Korbulowa Familia - 2012-10-12, 07:46

goldenek2 napisał/a:
Ola, pędziłabym natychmiast do weta. Moze mieć jakieś paskudztwo w nerkach.

Jejku nie strasz :shock:
Ale sika na spacerach normalnie (ani więcej, ani mniej) i zdarza się to 5-7 dni i tylko na legowisko...

Korbulowa Familia - 2012-10-12, 09:07

Jutro zawiozę poranny mocz Korbusi do badania - oby nie było w tym przyczyny...
goldenek2 - 2012-10-12, 10:38

Trzymam kciuki bardzo mocno.
M!S!A - 2012-10-12, 10:39

Oby to nie było nic poważnego. Trzymamy kciuki i czekamy na wieści.
Aga, Ramzes i Nelly - 2012-10-12, 19:59

Olu a Korba jest sterylizowana? Jesli mocz bedzie czysty moze to byc posterylizacyjne nietrzymanie moczu ktore zdarza sie u wiekszych suk wtedy wystarczy syropik Propalin i po problemie - nie martw sie na zapas i jak cos to bedzie przyczyna w pecherzu a nie w nerkach. Jak siadaja nerki to pies duzo pije i duzo sika ale nie tylko w legiwisko a tez na dworze :-)
Korbulowa Familia - 2012-10-12, 20:29

Aga, Ramzes i Nelly napisał/a:
Olu a Korba jest sterylizowana?

Tak. Ponad rok temu.

Aga, Ramzes i Nelly napisał/a:
Jesli mocz bedzie czysty moze to byc posterylizacyjne nietrzymanie moczu ktore zdarza sie u wiekszych suk wtedy wystarczy syropik Propalin i po problemie - nie martw sie na zapas i jak cos to bedzie przyczyna w pecherzu a nie w nerkach. Jak siadaja nerki to pies duzo pije i duzo sika ale nie tylko w legiwisko a tez na dworze :-)

Też się trochę skłaniam (z niefachowej obserwacji) na "posterylizacyjne nietrzymanie moczu", bo nie posiada żadnych dodatkowych objawów, czyli m.in. wymienionego przez Ciebie Aga - nadmiernego pragnienia.

Dzięki Aga za Twoją wypowiedź :padam: - przynajmniej noc prześpię, bo przez te 12h już zdążyłam znacznie posiwieć :roll:

Jest plan na jutro:
około 7:30 próbujemy "złapać" siuśki; na 10:00 zawieziemy do lecznicy w celu analizy; następnie NIEcierpliwie będziemy czekać na wyniki (nie wiem czy jeszcze jutro czy dopiero w pn. :-| ).
Dobrej nocy i trzymajcie za Korbcię kciuki :buzki:

Kasia, Szajba i Milka - 2012-10-12, 20:40

Trzymamy kciuki, jak zwykle w takich sprawach!!! Olu jak tylko bedziesz coś wiedziała to pisz od razu !
Barbara - 2012-10-12, 20:49

Olciu trzymamy kciuki za Korbulkę :) Nie martw się i nie denerwuj na zapas :)
monimax - 2012-10-13, 07:48

Ojej :-( Czekamy na wyniki, oby się wszystko szybko wyjaśniło.
Będzie dobrze Ola :pocieszacz:

Korbulowa Familia - 2012-10-14, 18:13

Kochani, są dobre wieści!
Wczoraj zawiozłam mocz Korbusi do badania i oczekiwałam do dnia dzisiejszego na wyniki. Okazało się, że Korbcia ma zapalenie dróg moczowych... Ufff - dobrze, że nic gorszego!
Wyniki badań moczu wskazały występowanie w moczu nabłonków (wielokątnych i okrągłych) i na tym głównie wet się skupił. Ja się nie znam na analizie wyników, więc postaram się jutro w pracy zeskanować i załączyć do wątku Korbci z nadzieją, że może Aga (od Ramzesa i Nelly) spojrzy swoim fachowym okiem na obraz wyników ;)
Na chwilę obecną zalecenia to podawanie 2xdziennie tabletek UrinoVet Dog i ponowne badanie moczu w piatek. Jak wyniki się polepszą to będziemy kurację kontynuować, a jeżeli nie to trzeba będzie wprowadzić antybiotyk.

Potwornie się zmartwiłam, że może coś gorszego dolegać mojej ukochanej kruszynce i dzisiaj odstresowałyśmy się na ciekawym spacerku ;)

Pola, to miejsca gdzie można niuchać bez końca :)

:serce:

Udało się jej dorwać taką pycha trawę i wcinała jak zawsze jako przekąskę :P

Była ziemia uprawna na której kopała dołki i się chłodziła.

Jak weszłam na bono, to wypatrywała i czekała, żeby po zejściu obskoczyć mnie po czubek głowy :mrgreen:

Jak zeszłam to była taaaaaka radocha :lol:

Jak widać na załączonych obrazkach poza zsikiwaniem się na legowisko nie ma żadnych innych objawów i nadal jest pełna energii :)
Pozdrawiamy :-D

monimax - 2012-10-14, 18:21

Korbulowa Familia napisał/a:
Jak widać na załączonych obrazkach poza zsikiwaniem się na legowisko nie ma żadnych innych objawów i nadal jest pełna energii

i tego się trzymajmy ;-)

Fotki jak zwykle superanckie :-D

goldenek2 - 2012-10-15, 08:29

Bardzo trzymam kciuki za dobre powtórne wyniki badań.
Korbulowa Familia - 2012-10-15, 14:58

Dziękuję Dobre Kobiety :->
Ja też nie puszczam kciuków :!:
Załatwiłam Korbci dodatkowe wyjścia (dzięki Dziadziuś!) podczas mojej nieobecności (kiedy jestem w pracy), aby nie trzymała nadmiernie moczu i mogła wypłukiwac bakterie z organizmu.
Załączam wyniki badań - może ktoś fachowo na to spojrzy i zwróci uwagę na coś dodatkowego...

Pozdrawiam

M!S!A - 2012-10-15, 15:03

Olusia, super wieści :) A Korby miny na tych fotach- dwóch ostatnich bezcenne :) :lol: A poza tym nie wiem czy ktoś Ci to już mówił ale robisz nieładne zdjęcia :-P :mrgreen:
Rufiakowa Amcia - 2012-10-15, 18:28

Hehe, nieładne, oczywiście, że nieładne! :P Są rozpierkurkadzielające :mrgreen:
Korbulowa Familia - 2012-10-15, 18:46

No pięknie znalazły się wreszcie dwie odważne, które wyrypały mi prawdę między oczy i to podwojnie :shock: :mrgreen:

Ale wracając do tematu Korbelci, to muszę jeszcze sprawdzić te piatkowe wyniki moczu i o ile się nie poprawią to dodatkowo w kolejny poniedziałek zrobię dokładne badania krwi...
Od kilku godzin siedzę przed ekranem monitora i czytam różne analizy wyników.
Z jednej strony cieszę się, że Korbcia nie ma innych dolegliwości, ale z drugiej są te niepokojące wyniki :-( Mi najbardziej nasunął się zwiększony ciężar moczu i wyciągam dwa wnioski: 1. że może to wynikać z tego, że Korbelka ogólnie pije niewiele wody - od zawsze - i może jest trochę odwodniona; 2. że może to łączyć się wraz z dość licznymi kulkami tłuszczu, który informuje o cukrzycy (tak samo jak zwiększona gęstość moczu) lub o niedoczynności tarczycy, ale tutaj bym się nie skłaniała, ponieważ nie towarzyszą jej objawy takie jak otyłość, osłabienie i nietolerancja na wysiłek i zimno... :-|
Ehhh zwariuję za niedługo od czytania analiz, objawów, przyczyn itp.

Aga_TRuficzkowa - 2012-10-15, 20:44

Ola ja Cie proszę przestań analizować te wyniki !!!
Będziesz się tylko bardziej denerwować a to nie sprzyja ani Tobie ani Korbulencji .
Korba na pewno nie ma cukrzycy i jak sama napisałaś na pewno nie ma problemów z tarczycą ,więc przestań dumać ,tylko porób jeszcze trochę tych nieładnych zdjęć :-P
:-P

Aga_TRuficzkowa - 2012-10-15, 20:45

Rufiakowa Amcia napisał/a:

Amelka oplułam ekran ,próbując wymówić to słowo :-) :-)

Rufiakowa Amcia - 2012-10-16, 00:04

Aga_TRuficzkowa napisał/a:
Rufiakowa Amcia napisał/a:

Amelka oplułam ekran ,próbując wymówić to słowo :-) :-)

Aguś, bo to taka wersja troszkę ocenzurowana ;) w oryginale jest płynne i każdy zapewne wymawia je śpiewająco :P

Olu, jak Ci zaraz cukrzycą machnę, to Ci się odechce pitolenia :evil:
Korbex mało pije, cukrzyk pije wodę nawet uszami. No. :P