Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - KORBA ma już dom w Sosnowcu - 39
M!S!A - 2012-10-16, 07:25 Ola ale powód czemu Korba pije mniej wody jest prosty- Korba nie jest na suchej karmie, ma karmę moczoną i najwidoczniej taka ilość wody jaką pije jest wystarczająca.Korbulowa Familia - 2012-10-16, 08:24 Dzięki za sprowadzanie mnie na Ziemię, bo sama siebie czasami nie potrafię - szczególnie po kilku godzinach analiz
Faktycznie macie rację, że jeden objaw, który skłonił mnie do badania moczu bez żadnych innych nie oznacza wyroku 100 innych chorób
A co do karmy Misiu, to też o tym myślałam i dlatego mocniej namaczam karmę, żeby jak najwięcej miała płynów, bo takie też było zalecenie weta
Ufff...goldenek2 - 2012-10-16, 09:56 Wiesz Olu.... ja kilkanaście lat temu odebrałam swoje wyniki badań. Ponieważ wizytę u lekarza miałam dopiero za kilkanaście dni więc z pomocą internetu sama sobie sprawdzałam czy są ok.
Nie były. Okazało się, ze mam zaawansowany nowotwór albo ... już nie pamietam, ale była to bardzo rzadka choroba, oczywiscie śmiertelna. Wpadłam w przerażenie. Polazłam prywatnie do lekarza nastepnego dnia i okazało się, że drobne odchyłki od normy są normalne i mam się za rok pokazać na rutynowe badania kontrolne
Od tamtej pory nie sprawdzam w internecie stanu ani mojego zdrowia ani stanu zdrowia zwierzaków i Tobie radzę to samo Aga, Ramzes i Nelly - 2012-10-16, 11:43 Olu a to lekarz Ci zalecil to badanie krwi? Bo nie widze potrzeby ewentualnie kontrolnie dla swojego spokoju. A co Korba dostaje na to zapalanie ? Jesli antybiotyk to po skonczeniu kuracji musisz obserwowac czy dalej nie posikuje bo mogly sue nalozyc dwa problemy.
I zarowno przy cukrzycy jak i niewydolnosci nerek pies bardzo duzo pije i duzo sika wiec tego bym nie podejrzewala. Konsultowalam z dr wyniki Korby i te kule tluszczowe sa jakies dziwne w sensie ze nigdy sie z czyms takim nie spotkalismy moze to byly pecherzyki powietrza a ktos to mylnie odczytal. Jesli chodzi o reszte wynikow to wskazuja na stan zapalny wiec spokojnie Korbulowa Familia - 2012-10-16, 13:55 Beatko ja miałam taką sytuację jak Ty rok temu... Tylko ja zrobiłam dodatkowe badania, a że objawy zniknęły to z wynikami (tych kolejnych) do tej pory się nie pokazałam lekarzowi, bo też się naczytałam takich głupot, że wolałam sobie kolejną wizytę, na której lekarz mi ponownie powie: "wierzy Pani w Boga? Bo tylko wiara i modlitwa Pani pozostaje" odpuścić - jak widać na zdrowie nie narzekam
Aguś po pierwsze bardzo Ci dziękuję za zaangażowanie Twoje i dr w temat Korbusi wyników
Badania krwi sama sobie zaleciłam, ale jeżeli nie ma potrzeby, to odłożę je na inny miesiąc, bo nie jestem obecnie na nie finansowo przygotowana.
Teraz Korbcia dostaje UrinoVet Dog (preparat bogaty w żurawinę, pietruszkę i glukozaminę) i mam się pojawić na kolejne badanie moczu w piątek, żeby sprawdzić czy daje to jakieś efekty, bo jeżeli nie to wtedy wprowadzimy antybiotyk, a jak tak to kurację będziemy jeszcze tym lekiem kontynuować.
Te kule tłuszczowe myślę, że i dla mojego weta były zaskoczeniem, bo zadał mi pytanie jaką karmę dostaje Korba, a że dostaje karmę weterynaryjną niskotłuszczową, to pozostała skonsternowana i też nie potrafiła mi wytłumaczyć nic na ten temat.
W każdym bądź razie jestem teraz dużo spokojniejsza Wiki Megulowa - 2012-10-16, 16:48 Nie przejmuj się Olu, bo Korbulcia to wyczuje, a przecież wszystko jest dobrze
Kurczę, ale mi się ta twoja panna podoba - ma taką niespotykaną główeczkę, śliczna jest
a miny na ostatnich fotkach powalające Korbulowa Familia - 2012-10-17, 09:24 Temat postu: Kiedy dzieci się nudzą - porankiNo to będzie zaraz walka
Fight!
Rozejm... Kamila i Oskar - 2012-10-17, 10:05 zdjęcia bobmowe - szczególnie to jak kicia do gardła się rzuciła Wiola i Lola - 2012-10-17, 10:32 foty rewelacja! a to poważnie wielka miłość ?goldenek2 - 2012-10-17, 10:52 No pięknie to uchwyciłaś Korbulowa Familia - 2012-10-17, 13:59 Hihi dzięki Miały swój dzień na zabawy
Wiola i Marcin napisał/a:
a to poważnie wielka miłość ?
Może wielka nie, ale generalnie miłość jest Kasia, Szajba i Milka - 2012-10-17, 14:38 Steskniłam się za tym Twoim futerkiem Cerrerciu Rufiakowa Amcia - 2012-10-17, 19:41 Leżę! One są "nieztejziemi"! Korbulowa Familia - 2012-10-19, 19:04 Dostałam przed chwilką wyniki dzisiejszego (zaleconego) badania moczu Korbusi...
Trochę jestem poirytowana, bo opisy jak dla mnie są takie "na oko" i sama nie wiem czy się ponownie zastanawiać nad ich interpretacją
Generalnie dalsze zalecenia weta to kontunuowanie przez kolejne 3 tygodnie kuracji tabletkami UrinoVet Dog.
Załącze skan wyników w poniedziałek, bo dzisiaj mam problem z programem otwierającym przesłany plik z wynikami (udało się raz).
Wyniki zmieniły się następująco:
1). Dn. 13.10.2012r.
2). Dn. 19.10.2012r.
Gęstość względna:
1,051 H
1,048 H ↓
Barwa moczu:
żółta
żółta
Przejrzystość:
dość mętny
mętny ↑
Odczyn:
kwaśny
kwaśny
Białko:
ślad.
nieobecne ↓
Glukoza:
nieobecna
nieobecna
Ketony:
nieobecne
nieobecne
Barwniki krwi:
nieobecne
nieobecne
Barwniki żółciowe:
nieobecne
nieobecne
Urobilinogen:
w normie
w normie
Osad moczu:
d. obfity, żółty, st.
obfity, żółty, st. ↑
Nabłonki wielokątne:
dosyć liczne
dosyć liczne
Nabłonki okrągłe:
pojedyncze
pojedyncze
Leukocyty:
6-10
3-4 ↓
Erytrocyty:
1-2
1-2
Opis:
świeże, zmienione, wyługowane
świeże, zmienione, wyługowane
Wałeczki:
nie znaleziono
nie znaleziono
Kryształy:
nie znaleziono
nie znaleziono
Flora bakteryjna:
dość obfita
dość obfita
Kulki tłuszczu:
dość liczne
liczne ↑
Nie wiem co o tym myśleć. Część się poprawiła, ale część pogorszyła - pomimo moich mocnych restrykcji żywieniowych, zwiększonej ilości płynow oraz podawania leków Korbulowa Familia - 2012-10-20, 17:42 Padnięte przedstawiamy jesienne spacerowanie z grzybobraniem
W drodze do Babci i Dziadka - bo czymże są spacery bez Nich
No to rozpoczynamy spacerowanie.
"Co tak wolno?"
Bo z Babcią fajnie jest
"Babciu pomóc Ci?"
Jesień jest cudowna
Pozdrawiamy!Korbulowa Familia - 2012-10-22, 19:37 Zdjęcia (bardzo krótka sesja ) z dzisiejszej mini wycieczki nad największy w Polsce obszar pustynny
Łapanie piasku
"A jak będzie można w 2014r. wchodzić na dalsze rejony to TAM pójdziemy"
Pozdrawiamy bardzo ciepło Kasia, Szajba i Milka - 2012-10-22, 19:50 Gdzie to ?Kama, Mela, Ruda - 2012-10-22, 21:38 ale bosko! Miny Korbuli bezcenne
I dopiero teraz zobaczyłam wcześniejszą sesję zdjęciową z kocurem....kurde blaszka to drugie zdjęcie gdzie Carrera wgryza się w gardło Korby to jest najlepsze na świecie! Korbulowa Familia - 2012-10-23, 07:21
Kasia, Szajba i Milka napisał/a:
Gdzie to ?
Kasiu to jest Pustynia Błędowska
Znajdująca się w woj. małopolskim. Obecnie (aż do końca grudnia 2013r.) południowa część (czyli ta do której mamy najbliżej - 30km) pustyni jest zamknięta, tzn. jest na nią zakaz wstępu, ponieważ prowadzone są tam wojskowe prace saperskie mające na celu ochronę przyrodniczą pustyni I właśnie dlatego zatrzymałyśmy się przy wejściu na pustynię, a sesja dodatkowo skrócona, bo miałyśmy okazję przekonać się na własne uszy i oczy o owych czynnościach saperskich
Kama, Mela, Ruda napisał/a:
kurde blaszka to drugie zdjęcie gdzie Carrera wgryza się w gardło Korby to jest najlepsze na świecie!
No no, tylko na moich rękach czasami też ćwiczy i dlatego wiem, że muszę bardziej stopować Carrerę w zabawach z Korbelką, bo ona nie kontroluje siły - mały szkrab Wiki Megulowa - 2012-10-23, 19:20 Zdjęcia piękne, modelki piękne, tereny piękne...
cuda! Korbulowa Familia - 2012-10-25, 07:52 Wczoraj znowu się zsikała na legowisko - 12 dni odstępu...monimax - 2012-10-25, 08:52 Korbulowa Familia - 2012-10-28, 10:42 Zimaaaaaa!!!
Korba oszalała, a na dowód przedstawiam fotorelację z dzisiejszego spaceru z Anią i Chilloutem
Pierwszy bieg po wypuszczeniu z auta
"Mama rób zdjęcie, bo Chillout czeka"
No to sruuuuu...
"Biegam, biegam, nie mam dość"
"Co masz fajnego? Też chcę!"
"Mamy nawet błotko! Tyyyle szczęścia naraz!"
Barbara - 2012-10-28, 10:45 Fajny spacerek Olu mieliście Moja Rosa z cieczką więc spacerki 5 minutowe...Buuuu.Ale wytarzała się w śniegu Lubią nasze goldaski śnieg , lubią ...:)Ewa i Cindy - 2012-10-28, 11:51 to że super Ci fotki wyszły to chyba nie muszę mówić
ale ja miałam taki sam szał wczoraj.. to jest jednak super widok:)